От днес ГЕРБ стартира консултациите с парламентарно представените партии за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция, съобщиха от партията.

снимка: БГНЕС

Първите преговори ще бъдат с коалиционните им партньори от „Обединените патриоти”, които също имат свои идеи за промени в основния закон. Те ще се състоят в зала „Изток“ на Народното събрание и в тях ще участват председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и Менда Стоянова. ГЕРБ ще разговарят поотделно с ВМРО и НФСБ. По-късно управляващите ще се срещнат и с независимите народни представители. С „Воля“ разговорите ще бъдат на 2 септември, когато депутатите се връщат на работа. БСП са отказали участие в консултациите. Към настоящия момент от ДПС все още не са отговорили на поканата за среща. Очаква се да вземат решение на парламентарна група в началото на септември.

снимка: БГНЕС

За да внесат в Народното събрание проекта за нова Конституция, на ГЕРБ са им нужни 120 подписа. Ако „Обединени патриоти“ ги подкрепят, те събират общо 116 и са им необходими още 4. „Воля“ са 12 депутати в Народното събрание и те биха могли да подкрепят ГЕРБ, но преди дни лидерът на партията Веселин Марешки обяви, че депутатите му няма да участват в събирането на подписите за проектоконституцията. От ДПС също обявиха, че няма да подкрепят идеята.


Share Follow

Leave A Reply