Трета сутрин Свищов е без вода и гражданите се редят на една от местните чешми, съобщи бТВ. Причината е авария в тласкателния водопровод. Потърпевши са около 30 000 души. Местна жителка обясни, че цената на кубик вода е 2,57 лв., но дори когато я е имало, е била с лошо качество, което се вижда по утайката в тубите, които са пълнели.

„Ситуацията в Свищов остава критична. ВиК-Йовковци късно снощи отстрани аварията, опитаха се да подадат вода към напорния водопровод, към мрежата, но металният водопровод аварира и бе прекъснато изцяло водоснабдяването“, обясни кметът на града Генчо Генчев. От ВиК-Йовковци са се опитали със спирането на водата да предотвратят изпразване на водохранилищата, но въпреки това сега резервоарът е празен, допълни градоначалникът.

снимка: kmeta.bg

Свищов има два водопровода – нов и стар. Новият е завършен през 2012 г. и е на стойност 6 милиона лева, но не се ползва, защото е изграден „некачествено“ и се „държи като резерв на стария метален водопровод“, разкри Генчев, който допълни, че първоначално аварията е в новия водопровод. Засега детските и социалните заведения са обезпечени с вода, но Свищов е изправен пред водна криза.


Share Follow

Leave A Reply