Томислав Пейков Дончев е български философ, журналист и политик от политическа партия ГЕРБ, заместник министър-председател, министър по европейските фондове и икономическата политика в кабинета „Борисов 2“ (2014 – 2017) и заместник министър-председател в кабинета „Борисов 3“. Той е кмет на Габрово (2007 – 2010), министър по управление на средствата от Европейския съюз в кабинета „Борисов 1“ (март 2010 до март 2013), народен представител в 42-рото Народно събрание (май 2013 до август 2014) и член на Европейския парламент от групата на Европейска народна партия (ЕНП).

Ще събере ли достатъчно подкрепа от народните представители проектът за промяна на Конституцията?

Отворен въпрос е какво ще се случи. Промените в Конституцията не са направени, за да се потушава напрежение, а за да се отговори на исканията на обществото. Всеки, който е против, би следвало обосновано да разясни своите доводи.

Необходим ли е според Вас референдум преди разискванията да стигнат до пленарната зала?

Един потенциален референдум относно новия проект за Конституция би забавил изключително много промените, защото ще инициира дълъг, почти безкраен обществен дебат по темата.

снимка: БГНЕС

Защо е необходимо премахването на институцията на Великото народно събрание от проекта за нова Конституция?

Със сигурност търсим вариант за внасяне на повече „гъвкавост“ в природата на Конституцията – живеем в епоха, в която обществото често се обръща към системната промяна като посока на исканията си.

Ще бъдат ли прецизирани новите текстове в Конституцията и освободени от неточности?

Текстовете, които предложихме, тепърва ще бъдат предмет на осмисляне, обсъждания, предложения, контрапредложения, детайлно смислово редактиране. Това е несъмнено дори за нов закон, още по-несъмнено за нов основен закон. Затова и сегашната Конституция е заложила между два и пет месеца време за обсъждане на предложенията, а работата на седмото Велико народно събрание продължи над година и два месеца.

снимка: БГНЕС

Как ще се отрази оставката на министър Данаил Кирилов в контекста на изготвянето на нова Конституция?

Постът е напуснат, политическата заявка остава. Ще трябва да работим и без него.

Защо предлагате намаляването на броя народни представители от 240 на 120?

Една реорганизация на начина, по който функционира държавата, е шанс за преодоляване на някои слабости и възможност за развитие. В този ред на мисли, намаляването на броя на народните представители е предпоставка за подобряване на политическото представителство. Ще има по-малко, но по-ярки и разпознаваеми политически фигури. Положителен ефект ще има и от финансово-икономическа гледна точка. Повече депутати изискват повече разходи. Не мисля, че голямата бройка дава по-добро качество на работата.

Има ли вариант Борисов да се оттегли и друг да поеме поста му в рамките на този парламент?

Конституционната логика предполага, че лидерът на спечелила изборите най-голяма политическа сила, е именно този, който е убедил хората, че има правото да води. Дори в момент политическа криза считам, че не би било честно да се правят промени.

снимка: БГНЕС

Възможни ли са предсрочни избори?

Предвид динамичната ситуация в политическия ни живот не мога да изключа и такъв сценарий. Друг въпрос е дали имаме нужда от това.

Ще бъде ли осъществено машинно гласуване на следващите избори и как ще се гарантира сигурността му?

В обществото съществува консенсус, че машините ще помогнат за честността на изборния процес. Дори само поради тази причина следващите избори трябва да се проведат на машини. Преди всичко Народното събрание трябва да прецизира Изборния кодекс и да уреди, какъв тип трябва да са машините и кой ги купува. Според мен не е редно това да е Министерският съвет, защото би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес.

снимка: БГНЕС

Смятате ли, че блокадите на ключови места в София са основателни?

Исканията на протестиращите са разнопосочни, някои са и взаимоизключващи се. Това, което ги обединява, е усещането за дефицит на справедливост, което означава, че нещо трябва да се промени. Убеден съм, че сред протестиращите има много хора, от които има какво да се чуе. Не мисля обаче, че толерантността, която проявяваме, е оценена. Не се сещам за друга европейска държава, където гражданските права, включително за протест, са толкова разширени.

снимка: БГНЕС

Какъв вариант ще предложите, за да се удовлетворят и исканията за изразяване на гражданско недоволство, и на хората, които желаят да се придвижват свободно из града?

В политиката трябва да има противопоставяне и по-конкретно, противопоставяне на идеи. За да стигнем до конструктивни решения, е много важно да не се минава границата, където противопоставянето се превръща в истерия. Опасявам се, че именно това се случва в последно време. Винаги съм твърдял, че политиката е състезание на идеи и личности. Сблъсъкът на улицата няма нищо общо с политиката. Отнасям се с респект и внимание към всяко гражданско искане. Това е смисълът на демокрацията. Но в никакъв случай не бива да се допуска нагнетяване на напрежение между гражданите.


Share Follow

Leave A Reply