Новата сесия на парламента започва в нова пленарна зала утре – 2 септември. Заседанията ще се провеждат в обновената зала „Света София“ в бившия Партиен дом. Ремонтът е на стойност 18 млн. лева до този момент, но предстоят още довършителни работи, съобщава БНТ.

снимка: БГНЕС

В новата зала са предвидени места за 270 депутати. Старата сграда до паметника на Цар Освободител ще се използва само за официални тържествени случаи. Идеята пленарната зала да бъде преместена в бившия Партиен дом датира още от 1996 г. и след няколко прекъсвания тя вече е факт.

снимка: БГНЕС

„Вентилацията тук е съвсем различна, осветлението е съвсем различно, акустиката е също на много добро ниво“, посочи държавният експерт Николай Бациев. Банките в залата са разположени в 12 амфитеатрални реда. Местата за депутатите са 270. Залата е много по-светла, защото е разположена под стъклен купол, който струва 1 млн. лв. В него има вградено специално фолио, което пречи на рязката смяна на светлината при различното разположение на слънцето.

снимка: БГНЕС

Местата на депутатите са много по-широки и много по-удобни за работа, но в първите месеци те ще гласуват със системата, която използваха в старата пленарна зала. При нужда залата може да побере и повече народни представители.

снимка: БГНЕС

„Предвидено е за новата пленарна зала да има опция за 400 работни места, като в случай, че бъде свикано ВНС, тези столове, които са тук 270 на брой се демонтирани и на тяхно място се слагат други за времето на ВНС“, каза Николай Бациев.

снимка: БГНЕС

Предвидени са и 26 места за правителството, те са разположени по 13 от двете страни на залата. Има и специални места за президента, вицепрезидента и Патриарха на Българската православна църква. Отстрани зад стъклени тераси има места за официални гости.

снимка: БГНЕС

Ръководството на парламента ще седи в президиум, където има 7 работни места. Началото и края на всяко пленарно заседание ще отчита звънецът от старата пленарна зала. За медиите, които отразяват работата на парламента, има предвидени места в отделна зала.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Info7: Агресия в София, нов парламент стари нрави и новият епицентър на заразата

Leave A Reply