Жителите на Калофер блокираха за кратко подбалканския път София – Бургас заради лошото качество на питейната вода в града и липсата на нормално водоснабдяване. Те дадоха десетдневен срок на ресорните институции, за да предприемат необходимите действия и заявиха, че ако това не се случи ще разположат палатков лагер на републиканския път, предаде БНТ.

Местните хора казаха, че и днес в по-голямата част на Калофер няма нормално налягане на водата и има мирис на тиня. Гражданите направиха протестно шествие до източната част на град. Там блокираха за около 10 минути подбалканския път София-Бургас. Кметът на Калофер каза, че ако до 10 дни няма решение на проблема, ще преминат в безсрочни протести.

„Тези улици, които са ни ги обещали да дойдат и да си ги направят, защото там са най-големите проблеми – те са четири улици, едната е за другата година и желаем да се започне веднага процедурата за пречиствателна станция“, каза Румен Стоянов, кмет на Калофер.

снимка: karlovo.tv

Кметът на Карлово пък каза, че още миналата година е подал искане във ВиК асоциацията за изграждането на пречиствателна станция за питейна вода в Калофер. „Всяка година ние сменяме, но силите и бюджета не ни стига, мащабна подмяна на цялата мрежа в Калофер“, посочи д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово. Кабаиванов увери, че Калофир ще бъде включен във втория интегриран проект на общината, който в момента се подготвя, за да бъдат сменени около 4 км от водопреносната мрежа на града.

снимка: БГНЕС

От ВиК Пловдив увериха, че работят за качественото водоснабдяване на град Калофер, община Карлово. През последните дни водоподаването в населеното място е с намалено налягане заради намален дебит на водоизточниците, причинен от засушаване и намалялото количество подпочвени води, посочват от пресцентъра на дружеството. С цел опазване на водния ресурс през миналата година със собствено финансиране и в съответствие с поет ангажимент, ВиК Пловдив е реконструирало основно двата водоема с обем съответно 620 куб. м и 140 куб. м, които снабдяват Калофер и преди това не са били ремонтирани 50 години. За да се пести воден ресурс още от тези съоръжения, те са вече с изцяло нова хидроизолация, посочват още от ВиК Пловдив.

снимка: БГНЕС

От там отбелязват още, че също през миналата година дружеството е ремонтирало основно водопроводи с обща дължина 350 м по улиците „Димитър Паничков“ и „Видол Странски“ в Калофер. През тази година в града ще бъдат реконструирани още 800 м водопроводи – по улиците „Юмрукчал“ и „Севлиевска“.

снимка: time.com

През месец август стартира и реконструкция на питейния водопровод за местността „Паниците“ над Калофер, която предстои да придобие статут на курортна зона. Съоръжението обслужва множество абонати в местността, сред които хотели и къщи за гости. В момента в града се работи и по отстраняване на авария.


Със заповед на ВиК Пловдив, разпространена чрез кметовете на всички населени места в област Пловдив, в която и община Карлово, е забранено ползването на питейна вода за напояване на земеделски земи и поливане на зелени площи. Целта отново е опазване на водния ресурс. В случай, че община Карлово инициира и започне работа по проект за изграждане на пречиствателна станция, която да пречиства питейната вода за Калофер, ВиК Пловдив ще окаже пълно съдействие за неговата реализация, посочват още от дружеството.


Share Follow

Leave A Reply