Генчо Керезов е новият зам.-кмет по дигитализация на Столичната община, обяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на Център за съвременно изкуство в Южния парк на мястото на бившата “Топлоцентрала”. Керезов е завършил Международни икономически отношения в София, работил е в голяма международна финансова компания в чужбина, специализирал и е работил в Германия, Италия и Великобритания, каза кметът Фандъкова при представянето му. Тя най-много се е впечатлила, че е ръководил внедряването на дигитална система за управление на екип от 1300 души за компанията, в която е работил. По думите на кмета, Керезов избира да се върне в София и да направи със свои приятели стартъп в сферата на дигиталните технологии. Много е важно човекът, който работи в този сектор да има нетърпимост към тежка бюрокрация. Надявам се да е такъв, да покаже, че е диалогичен, да направи връзката с най-силно развития сектор в София, посочи кметът.

снимка: БГНЕС

Тя му е поставила три основни задачи. Първата е да до следващата пролет да завърши електронната система за кандидатстване и записване на децата в първи клас. Втората задача е да работи за приемането на План за действие към стратегията за дигитализация на общината. Планът е готов, но новия зам.-кмет трябва да го внесе в СОС, каза кметът. Третото изискване към зам.-кмета по дигитализация е създаването на консултативен съвет към общината с представители на бизнеса, така че да има обратна връзка с ИТ сектора в столицата. Керезов идва на мястото на Владимир Данаилов, който първоначално оглави дирекцията по дигитализация към общината, създадена след последните местни избори. Данаилов зае сериозна позиция във Фонда на фондовете, каза кметът Фандъкова.

снимка: БГНЕС

Самият Керезов, каза че дигитализацията в Европа е на доста простичко, но работещо ниво. Считам, че тук трябва да се работи по същия начин. Всички проблеми тук дават и много възможности за развитие, посочи той. Според него, Стратегията за дигитална трансформация на София е една добра основа. От тук нататък предстои да се запозная докъде е стигнала работата, да набележа първите стъпки и да започнем да прилагаме част от тях, отбеляза Керезов. Относно Центърът за съвременно изкуство кметът Фандъкова каза, че изграждането му се движи в срок. Надявам се в началото на следващата година строителните дейности да са приключили, да се оборудва и от следващата есен центърът да започне работа, посочи кметът. Общата стойност на средствата инвестирани в строителство и оборудване са 5 млн.лева.


Share Follow

Leave A Reply