6 кв./м са изкъртените жълти павета в района на пл. „Независимост” и бул. „Цар Освободител” след протестите в сряда. Това е установила проверката на място от екипи на Столичния инспекторат и регионалния исторически музей. Изкъртени са още гранитни павета, тротоарни плочи, бордюри и камъни, съобщават от Столичната община.

снимка: gogi4ov.snimka.bg

Рано тази сутрин зоната около Министерския съвет, Президентството и БНБ е почистена. Извозени са голямо количество отпадъци – бутилки, хранителни продукти, слама. Събрани са и извадените жълти и гранитни павета, плочи и камъни. На място е намерен изваден пътен знак и е установен липсващ капак на отводнителни шахти около куполите на Ларгото. На парапета при подлеза на Президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от английския двор на Президентството. Две от вратите на сградата на Народното събрание са със счупени стъкла.

снимка: БГНЕС

Столична община предприема необходимите действия съвместно със СДВР за установяване на самоличността на гражданите, които къртиха жълти павета. Наличните снимки и записи ще бъдат предадени на полицията. Жълтите павета на София са със статут на културна ценности и увреждането им подлежи на санкция по Закона за културното наследство.

За 2 септември 2020 г. от Столична община са издадени три съгласувателни писма за провеждане на протестни действия в района. Съгласно Закона за събранията организаторите им носят отговорност за причинените вреди по време на провеждане на събитията и са длъжни да осигурят почистване на мястото след края на мероприятието.


Share Follow

Leave A Reply