Френските власти разположиха голям брой полицейски сили в Париж и използваха сълзотворен газ, тъй като движението на „жълтите жилетки“ се завърна в столицата след принудителното му спиране заради коронавирусната криза, предава Ройтерс.

снимка: Ройтерс

Стотици хиляди демонстранти се събраха на два площада в Париж за разрешени от властите шествия. Единият кортеж потегли без инциденти, но другият поход беше забавен, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, напуснали определения маршрут. Някои от тях подпалиха кофи за боклук и автомобил.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите забраниха протестите в централната част, включително „Шанз-Елизе“, който стана център на безредиците в разгара на движението на „жълтите жилетки“ преди близо две години, когато гневът заради акцизите върху горивата и стила на управление на президента Еманюел Макрон накара стотици хиляди души да излязат на улиците в цяла Франция. Някои от протестиращите бяха облечени в черни дрехи и носеха знамето на антифашистко движение, което показва присъствието на радикални демонстранти, наречени “черни блокове”, обвинявани често за насилието при уличните демонстрации във Франция.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията съобщи, че е извършила 222 ареста към 15,45 ч. местно време. Много хора са били арестувани заради носенето на предмети, които може да се използват като оръжия.  Новата мобилизация на „жълтите жилетки“ се случва в момент, когато Франция регистрира ръст на случаите на нови коронавирус. Новооткритите случаи за един ден в страната отбелязаха рекорд в четвъртък с близо 10 хил., а броят на хората, лекувани в болница, се увеличава стабилно този месец.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският премиер Жан Кастекс обяви в петък планове за ускоряване на тестването и затягане на мерките в някои градове, но допълни, че правителството иска да избегне национална блокада като през пролетта. Полицията призова демонстрантите в събота да спазват здравните мерки в Париж, който е сред „червените зони“ за коронавирус във Франция. В града е задължително носенето на маска на улицата.


Share Follow

Leave A Reply