Граждани се събраха в центъра на Минск, където скандираха „Върви си“ по адрес на Лукашенко и „Маша“, за да покажат подкрепата си за 38-годишната Мария Колесникова. Според агенция Ройтерс, която се позовава на очевидци, само в първия час от протеста са задържани най-малко 40 души. „Властите са задържали 114 демонстранти, 87 от които все още са в ареста“, заяви Олга Чемоданова, говорител на Министерството на вътрешните работи. „Общият брой на участниците в 12-те протестни акции, проведени в пет района на страната, не надвишава 1700 души“, допълни Чемоданова.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Мария Колесникова е ключова фигура на опозицията, след като други опозиционери бяха задържани или принудени да избягат от страната, включително Светлана Тихановска, която се изправи срещу Александър Лукашенко на президентския вот на 9 август. Именно спорният резултат от изборите, спечелени от държавния глава с над 80 процента подкрепа, предизвикаха и масовата вълна от недоволство в Беларус, която не стихва. Според демонстрантите вотът е фалшифициран, за да се даде на Лукашенко шести пореден мандат, а избягалата в Литва Тихановска е истинският победител.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Миналата седмица Мария Колесникова беше откарана на украинската граница, след като се появи информация, че е била отвлечена от маскирани мъже в центъра на Минск. Тя успя да предотврати експулсирането си в Украйна, като скъса паспорта си, но бе задържана по обвинение за опит за незаконно вземане на властта и опит за нелегално пресичане на границата.


Share Follow

Leave A Reply