Президентът Радев отказва да бъде обединител на нацията и искайки оставката на правителството, нарушава Конституцията. Това каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) пред БНТ. Плевнелиев заяви, че е против предсрочни парламентарни избори. „Аз съм дълбоко потресен от това, което се случи само преди седмица, когато президентът отиде в Народното събрание, изправи се пред полупразната зала и каза: „Искам оставката ви“, т.е. държавният глава брутално наруши Конституцията и законите на държавата пред очите на целия народ“, посочи той.

„Днес не сме чули нищо от БСП, още повече от техния президент Румен Радев, който постоянно повтаря първо оставки, пък после ще видим какво ще правим“, каза Плевнелиев. „От гледна точка на интереса на обикновения гражданин, на обикновения избирател, днес трябва да си дадем сметка къде се намираме всъщност. Има сблъсък на два лагера. Едните яростно искат оставките на другите, същевременно обаче няма никакво доверие, самият президент на Републиката отказва да играе мост между едните и другите. Отказва да играе ролята на държавен глава, такава каквато е присъща на един демократично избран президент“, продължи Плевнелиев.

Росен Плевнелиев, снимка: БГНЕС

По думите му се намираме се в една критична ситуация. „Не е важна съдбата на правителството или на парламента. Важно е обаче как ние като нация имаме план да минем през тази криза, така че да надградим, а не да нарушим нашата демокрация и да дадем отново ускорение на европейското развитие. За мен като обикновен човек това е важно“, категоричен бе Плевнелиев.


Share Follow

Leave A Reply