Българската православна църква чества днес Въздвижение на Господния кръст. Големият християнски празник е установен в чест на намирането на дървения кръст, на който е бил разпнат Исус Христос.

Император Константин Велики видял в съня си чудодейно изображение на кръстния знак – сияещ на небето. Тогава майка му – царица Елена, обиколила Палестина и местата, осветени от Евангелските събития, в търсене на Кръста Господен. На хълма Голгота в Йерусалим намерели три кръста. Тежко болен човек получил изцеление при допир до единия – което без съмнение било знак, че това е Кръста Господен. Тогава Йерусалимският епископ Макарий въздигнал Кръста високо така, че целият народ да го види и да му се поклони.

Възпроизвеждайки отминалите събития от живота на Църквата, днес православните християни още веднъж се прекланят пред Божията саможертва и в памет на претърпените страдания спазват строг пост. На днешния ден в църквата свещениците изнасят кръста в средата на храма, за да се поклонят вярващите. У нас в навечерието на Кръстовден хиляди поклонници се събират в местността Кръстова гора в Родопите, за да се помолят за здраве. Вярва се, че там е заровена частица от Светия кръст. В народните вярвания на Кръстовден слънцето „тръгва назад“ към зимата и денят се „кръстосва“ с нощта, т.е. изравняват се. Времето застудява, водите на морето и реките изстиват.

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.


Share Follow

Leave A Reply