Има спешна нужда от прилагане на „всеобхватни и значими реформи“ в ООН, като се започне с преструктурирането на Съвета за сигурност на ООН, заяви турският президент Реджеп Ердоган пред Общото събрание на организацията. „Видяхме колко неефективни са съществуващите глобални механизми по време на тази криза. Беше очевидно, че отне седмици, дори месеци, докато Съветът за сигурност – най-важният орган за вземане на решения на ООН, включи пандемията в своя дневен ред. По този начин отново видяхме верността на тезата „че светът е по-голям от пет държави“, за която аз се застъпвах години наред от тази трибуна“, каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

снимка: БГНЕС

Той заяви, че съдбата на човечеството не може да бъде оставена на милостта на ограничен брой държави. „Трябва да предоставим на Съвета по-ефективна, демократична, прозрачна и отчетна структура и функциониране. По същия начин ние трябва да укрепим Общото събрание, което отразява общата съвест на международната общност“, призова турският президент. „Турция е в челните редици на усилията за борба с пандемията в Г-20, Тюркския съвет, Организацията за ислямско сътрудничество и други платформи”, каза той и подчерта, че Анкара е предоставила помощ на 146 държави в началото на пандемията.

снимка: БГНЕС

Ердоган каза, че коронавирусната криза е повлияла неблагоприятно на динамиката на конфликтите по света и е увеличила уязвимостта на хората в света. „Съжаляваме, че призивът на генералния секретар на ООН за глобално хуманитарно прекратяване на огъня, който също подкрепихме, не даде конкретни резултати“, заяви той. По повод войната в Сирия Ердоган каза, че разкъсаната от гражданската война страна „продължава да представлява заплаха за сигурността и стабилността на нашия регион“.

снимка: БГНЕС

Той каза още, че международната общност не може да намери „постоянно решение на сирийския въпрос, без да приеме същото принципно отношение и решителна позиция срещу всички терористични организации“. „За всички нас трябва да бъде приоритет да разрешим конфликта в Сирия въз основа на пътната карта, одобрена в Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН. „Днес страни като Турция, които са дом на най-голям брой бежанци, спасяват достойнството на цялото човечество, докато някои държави, включително някои европейски държави, за съжаление, нарушават правата на бежанците и търсещите убежище“, твърди Ердоган.


Share Follow

Leave A Reply