Оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново се върна у дома и ще остане там до ноември. Безценните експонати бяха докарани със специален транспорт и при засилени мерки за сигурност. Досега те бяха в НИМ, предаде Нова Телевизия. Брониран микробус докара съкровището от Националния исторически музей в София в Панагюрище.

„Години наред както аз, така и екипът се докосваме до оригинала на Панагюрското златно съкровище. Бих споделил, че изживяването е чудесно. Някак това съкровище въздейства на всеки, който се докосне до него. Думите не могат да опишат преживяването”, каза директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.

Откритото на 8 декември 1949 г. панагюрско съкровище, множество археологически находки, както и уникални гробни съоръжения, са намерени край Стрелча и Старосел. Те са доказателство за високата материална и духовна култура на местните тракийски племена. То е изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр. То е с общо тегло от 6 кг и 164 гр. Култов сервиз, състоящ се от 9 съда – фиала, амфора и ритони, по външните стени на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон.


Share Follow

Leave A Reply