Системите за контрол не са достатъчно ефективни, а докладът на ЕК показва, че корупцията е заплаха за националната сигурност на страната. С такава декларация излязоха шестимата депутати, напуснали парламентарната група на БСП. Те отчетоха, че според тях той показва, че Брюксел не гледа към България с широко затворени очи. По думите им това, което пречи на нормалното функциониране на демократичното общество у нас, дава пряко отношение и върху качеството на живот на всеки български гражданин. Те припомнят, че корупцията е била обект на два вота на недоверие, като във втория е направена детайлна дисекция на механизмите, при които функционира и метастазите, чрез които в мрежа са обхванати всички държавни органи и институции. Те посочиха, че вината е основно на управляващите, включително и с твърде честите, според тях, промени в законодателството. „Корупцията, мащабите на която и механизмите при която тя съществува, се превръщат дори в заплаха за националната сигурност. заради нейния обхват, тя не само е препятствие за нормалния подход на чуждестранни инвестиции, но тя е причина за лошото качество на изградената пътна инфраструктура“, подчертаха те.

Снимка: shutterstock

Шестимата обърнаха внимание и на липсата на прозрачност при собствеността на медиите, като посочиха, че това е елемент от механизъм за целево функциониране и управление на цялостния информационен поток, като инструмент за пропаганда на управляващите и облагодетелстваните около тях кръгове. „Това не може да излезе извън кръга на доклада, защото и за самото финансиране на тези медии се използва ресурс, който трябва да е достъпен за всички медии, а не да бъде ползван за натиск върху независимите такива“, посочиха те. По думите им е на лице концентрация на медийни субекти, в ръцете на едни и същи собственици, както и собственост на медии от офшорни фирми, с непрозрачна собственост, въпреки изискванията на закона.

снимка: БГНЕС

Като проблем, шестимата, напуснали БСП, отчетоха и прекалената продължителност на мандата на Главния прокурор, което по думите им превръщало във формалност отчетността му пред Народното събрание.

По отношение наприетия на първо четене „Кодекс на труда“ депутатите казват, че с някои текстове се нарушават тежко правата на работниците и служителите. По-голямата продължителност на извънредния труд е тежко нарушение, според тях, и ще се борят тези текстове да отпаднат на второ четене.


Share Follow

Leave A Reply