Германия отбелязва днес 30-ата годишнина от обединението си. Честването премина скромно заради пандемията от коронавирус, но като цяло с положителна оценка на напредъка, постигнат при обединяването на източната и западна ѝ част, информират ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Сегашната Германия е най-добрата, която някога е имало, заяви президентът Франк-Валтер Щайнмайер на основната церемония в Потсдам, на около 25 км от Берлин. Германия се обедини отново на 3 октомври 1990 година след четири десетилетия на разделение по времето на Студената война, почти година след падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година. Макар оттогава да бе постигнат голям напредък, между бившите източни и западни провинции все още съществуват икономически и други различия. Дългогодишната тенденция повече хора да напускат изтока, отколкото пристигат, най-накрая спря през последните години. Пенсиите на изток доближават западните, макар заплатите да са по-ниски. Централите на най-големите германски компании остават в западните провинции, докато политическата поляризация през последните години е най-отчетлива на изток, където крайнодясната партия Алтернатива за Германия има особено силни позиции.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради пандемията от коронавирус тържествата тази година са сравнително скромни, „по-скромни отколкото поводът заслужава“, каза по-рано тази седмица канцлерът Ангела Меркел. На събитието в Потсдам присъстваха едва 230 гости или около 20 процента от планираното първоначално. Германия основателно се гордее с годишнината от обединението и никоя пандемия не може да попречи на това, подчерта Щайнмайер. Той обобщи смесените чувства за напредъка през последните три десетилетия с думите, че „изобщо не сме стигнали толкова далеч, колкото би трябвало, но същевременно сме много по-напред, отколкото си мислим“. Източни градове като Лайпциг и Рощок сега са икономически по-силни от западния промишлен регион Рур, има и все повече източни истории за успех, посочи държавният глава.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Щайнмайер отбеляза контраста между обединението през 1990 година, предшествано от мирни преговори и подкрепено от международната общност, с появата на обединената германска държа преди близо 150 години, „брутално изкована с желязо и кръв, след войни със съседите ни, основана на пруската доминация, на милитаризъм и национализъм“. „Днес живеем в най-добрата Германия, която някога е имало“, каза президентът. Той призова да бъде издигнат мемориал на „мирните революционери“ на Източна Германия, чиито усилия са донесли края на комунизма. По-късно днес Шайнмайер ще произнесе реч на друга проява, в Бабелсберг – дома на прочутото филмото студио от ерата на Ваймарската република.

снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на септември в Потсдам започна едномесечна програма от събития, отбелязваща годишнината от обединението. Властите на града домакин предпочетоха да организират поредица от по-малки прояви вместо огромно публично празненство, за да намалят риска от разпространение на коронавируса.

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply