В 87-ият ден на антиправителствени протести у нас се провежда четвъртото издание на  „Велико Народно въстание”. В 17 часа недоволстващи граждани започнаха да се събират в т. нар. триъгълник на властта. Сред тях има както граждани от Русе, Варна и други градове, така и депутати от БСП и лидерът на „Изправисе.БГ“ Мая Манолова. Исканията на протестиращите остават непроменени- оставка на премиера Бойко Борисов, на цялото правителство, на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на незабавни предсрочни и честни избори. Движението по бул. „Цар Освободител“ е спряно. Минути след 17:30 часа бул. „Дондуков“ също беше затворен за леки автомобили. Към момента обстановката е спокойна.

снимка: БГНЕС

Полицейското присъствие е засилено, като участниците в демонстрацията се пропускат през контролно пропускателни пунктове и се проверяват дали носят опасни предмети. Бяха претърсени и палатките на майките от „Системата ни убива“. Организаторите на протеста изразиха опасения, че КПП-тата са „рехави“ и призоваха гражданите, ако видят провокатори да сигнализират на полицията и да се дистанцират. Пред вратите на БНБ е разпънат транспарант, който гласи: „Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват”. Очакванията с днешната демонстрация да премине спокойно.

снимка: БГНЕС

Протестно автошествие срещу управлението на страната блокира движението в района на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе. Участниците в недоволството спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край „Дунав мост“. Протестиращите заявиха, че блокадата ще продължи до 18.00 часа. Екипи на полицията пренасочват трафика по обходни маршрути. Митинг и шествие имаше и във Велико Търново и Варна, които бяха в подкрепа на инициативата „Велико народно въстание“.

снимка: БГНЕС

От „Отровното трио“ по-рано днес публикуваха и пост за българите, живеещи в чужбина, които се обединиха за пореден път. Те направиха общ клип, в който задават на различни езици 29-те въпроса към правителството, прокуратурата и персонално Иван Гешев поставени от Мониторинговата група по демокрация, върховенство на закона, и основни права (DRFMG) към Европейския парламент. Проектът има за цел да разпространи въпросите и сред чужди медии и да направи обширно, световно послание, показващо нетърпимостта на всички българите към срастването на мафията с държавата, липсата на правосъдие, зависимите медии, насилието над мирни граждани, присвояване на средства от европейски фондове за лични облаги, пишат от триото.

снимка: БГНЕС

Предишните три мащабни демонстрации се проведоха на 2, 10 и 22 септември. На 2 септември протестът се проведе на фона на откриването на новата есенна сесия на Народното събрание, което заседаваше за пръв път в новата си сграда – бившия Партиен дом. Тогава се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите, които доведоха до много арести. Имаше и пострадали журналисти, чуждестранен дипломат и обикновени граждани. При второто „Велико Народно въстание” нямаше насилие и то премина по-спокойно. На 22 септември, когато беше третото издание на протеста под това название, също нямаше съществено напрежение, с изключение на това, че протестиращите се опитаха да достигнат до старата сграда на парламента. Кордон от полицаи и жандармерия, обаче, не ги допусна да преминат към храм-паметник „Св. Александър Невски” и паметника на Незнайния войн.

снимка: БГНЕС

Организаторите информираха, че в понеделник – на 5 октомври, група българи, сред които проф. Велислав Минеков, ще имат среща с български журналисти, с които ще разговарят за състоянието на демокрацията и правосъдието и за различни проблеми у нас преди началото на сесията на Европейския парламент.


Share Follow

Leave A Reply