Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети цеха за ръчно тъкани килими в Костандово, община Велинград. Продукцията на семейното предприятие е позната на многобройни ВИП-клиенти и културни институции от Европа, САЩ и Азия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

снимка: Министерство на туризма

Министър Николова беше силно впечатлена от майсторството на тъкачките и пое ангажимент този труден занаят да бъде популяризиран и през Министерството на туризма, така че да стане част от програмите за културно-историческите турове в страната. Сред редовните клиенти на българската фирма, освен британската кралска фамилия, са и много от най-емблематичните музеи в света и кралски семейства в Европа.

снимка: Министерство на туризма

Над 200 замъка в Англия са обзаведени с килими от Костандово, стана ясно по време на разговорите. Преди няколко дни цехът е изпратил две пътеки, произведени по поръчка на музея „Джордж Вашингтон“ в САЩ. Стаята на кайзера в прочутия виенски музей “Албертина” също е обзаведена с вълнен килим от Костандово, вече е готов и килим, изтъкан за двореца ”Версай”. Емблематичната Банк ъф Ингланд също е собственик на килим, произведен по тяхна заявка. Уникалните произведения имат качества да станат част от културното наследство на Европа, подчерта вицепремиерът Николова.

снимка: Министерство на туризма

снимка: Министерство на туризма


Share Follow

Leave A Reply