Празникът на плодородието беше открит в Кюстендил. Той продължава и утре. На него са представени уникални произведения на изкуството, създадени от плодове и зеленчуци, родени в Кюстендилския край. На специално аранжирани маси занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения, а земеделски производители – своята чиста и здравословна продукция, предаде БТА.

снимка: БГНЕС

„Празникът на плодородието“ е продължение на Първия национален овощарски конкурс, проведен през 1896 година в Кюстендил. Изложението е възстановено през 2008 година и оттогава се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в града, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

снимка: БГНЕС

По време на празника има богата художествена програма и арт-ателиета за деца. По-късно ще се състои и конкурс за най-красиво аранжиран щанд със плодове и зеленчуци и най-едра ябълка. На щанда на Института по земеделие тази година са показани 130 ябълкови сорта и хибрида. В генофонда на института има общо около 450, но не всички могат да бъдат изложени, каза Станислава Димитрова, главен асистент в Института по земеделие в Кюстендил. Тя представи от сцената общо 10 сорта, пет от които създадени в местния институт по земеделие. Тази година средният добив при ябълките в региона от декар е 4 – 4,5 тона, казаха специалистите от института и посочиха, че годината е по-добра за производителите на ябълки от миналогодишната.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply