В 87-ият ден на антиправителствени протести у нас се планира провеждането на четвъртото издание на  „Велико Народно въстание”. Очаква се към 17.00 часа недоволстващите граждани от цялата страна да се съберат в т. нар. триъгълник на властта.

снимка: БГНЕС

Предишните три мащабни демонстрации се проведоха на 2, 10 и 22 септември. На 2 септември протестът се проведе на фона на откриването на новата есенна сесия на Народното събрание, което заседаваше за пръв път в новата си сграда – бившия Партиен дом. Тогава се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите, които доведоха до много арести. Имаше и пострадали журналисти, чуждестранен дипломат и обикновени граждани. При второто „Велико Народно въстание” нямаше насилие и то премина по-спокойно. На 22 септември, когато беше третото издание на протеста под това название, също нямаше съществено напрежение, с изключение на това, че протестиращите се опитаха да достигнат до старата сграда на парламента. Кордон от полицаи и жандармерия, обаче, не ги допусна да преминат към храм-паметник „Св. Александър Невски” и паметника на Незнайния войн.

Отзвукът от протестите у нас имаше в редица чуждестранни медии, а много българи, живеещи в чужбина, също организираха демонстрации. В доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в страните-членки на ЕС също бе засегната тази тема.

снимка: БГНЕС

Вчера за 86-та вечер протестиращите се събраха в т.нар. триъгълник на властта. Техните искания остават непроменени- оставка на премиера Бойко Борисов, на цялото правителство, на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на незабавни предсрочни и честни избори. Недоволстващите затвориха за кратко ввижението по бул. „Цар Освободител“. По-късно част от протестиращите се отправиха към БНТ, където организираха „Гражданска панорама“. По това време гост на предаването „Панорама“ на обществената медия беше правосъдният министър Десислава Ахладова. След 21 часа събралите се пред входовете на БНТ протестиращи замерваха сградата с яйца. За поредна вечер недоволстващите поискаха оставката на генералния директора на медията Емил Кошлуков. Те отправяха критики и към тълкуването на евродоклада от правосъдния министър. Протестиращите замеряха с яйца и политолога Стойчо Стойчев. „Орлов мост“ също беше блокиран за кряаятко от протестиращи.

снимка: БГНЕС

От т.нар. „Отровно трио“ представиха нови 100 подписали се интелектуалци към отвореното писмо, с което искат промяна. Организаторите информираха, че в понеделник – на 5 октомври, група българи, сред които проф. Велислав Минеков, ще имат среща с български журналисти, с които ще разговарят за състоянието на демокрацията и правосъдието и за различни проблеми у нас преди началото на сесията на Европейския парламент. От „Отровното трио“ коментираха и проекторезолюцията, която ЕП трябва да разгледа за България. Според тях изводите на Комисията по граждански свободи е „съкрушителен удар по властта на Борисов“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

 


Share Follow

Leave A Reply