Без напрежение премина четвъртото издание на антиправителствения протест „Велико Народно въстание”. В 87-ият ден на недоволство граждани от цялата страна се събраха в т. нар. триъгълник на властта. Сред тях имаше и депутати от БСП, както и лидерът на „Изправисе.БГ“ Мая Манолова. Исканията на протестиращите остават непроменени- оставка на премиера Бойко Борисов, на цялото правителство, на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на незабавни предсрочни и честни избори. Бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ бяха затворени за кратко за леки автомобили.

снимка: Булфото

Полицейското присъствие бе засилено, като участниците в демонстрацията се пропускаха през контролно-пропускателни пунктове и се проверяваха дали носят опасни предмети. Бяха претърсени и палатките на майките от „Системата ни убива“. Организаторите на протеста изразиха опасения, че КПП-тата са „рехави“ и призоваха гражданите, ако видят провокатори да сигнализират на полицията и да се дистанцират.

снимка: БГНЕС

За поредна вечер имаше прожекции на стените на Народното събрание, а протестиращите осветиха небето с телефоните си. Излъчено беше видео, изпратено до Европейския парламент, за липсата на свобода на словото, корупционните практики и необходимостта от реформи. В подкрепа на протеста се включиха чрез видеоклипове и българи в чужбина. По-късно вечерта тръгна шествие, което достигна до храм „Св. Александър Невски“. Протестиращите отново блокираха за кратко и кръстовището на пл. „Орлов мост“.

снимка: БГНЕС

Протестно автошествие срещу управлението на страната блокира движението в района на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе. Участниците в недоволството спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край „Дунав мост“. Митинг и шествие имаше и във Велико Търново и Варна, които бяха в подкрепа на инициативата „Велико народно въстание“.

снимка: БГНЕС

Предишните три мащабни демонстрации се проведоха на 2, 10 и 22 септември. На 2 септември протестът се проведе на фона на откриването на новата есенна сесия на Народното събрание, което заседаваше за пръв път в новата си сграда – бившия Партиен дом. Тогава се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите, които доведоха до много арести. Имаше и пострадали журналисти, чуждестранен дипломат и обикновени граждани. При второто „Велико Народно въстание” нямаше насилие и то премина по-спокойно. На 22 септември, когато беше третото издание на протеста под това название, също нямаше съществено напрежение, с изключение на това, че протестиращите се опитаха да достигнат до старата сграда на парламента. Кордон от полицаи и жандармерия, обаче, не ги допусна да преминат към храм-паметник „Св. Александър Невски” и паметника на Незнайния войн.

снимка: БГНЕС

Организаторите информираха, че в понеделник – на 5 октомври, група българи, сред които проф. Велислав Минеков, ще имат среща с български журналисти, с които ще разговарят за състоянието на демокрацията и правосъдието и за различни проблеми у нас преди началото на сесията на Европейския парламент.

 


Share Follow

Leave A Reply