„Борисов е ипотекирал България в полза на корупционните проекти за строителство на АЕЦ Белене и на Балкански поток, изобличен публично като продължението на Турски поток през територията на страната. Нашето и следващото поколение ще изплащаме заемите на българската държава за морално и технически остарели енергийни мощности от миналия век, които обслужват руските геополитически интереси и захранват чекмеджетата на предалите националния интерес за няколко пачки в евро управляващи клептократи“. Това заяви в изявление лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов, относно енергийните проекти.

снимка: AtomInfo.BG

Той определи това, като „кражба от нашето бъдеще“. По думите му продължението на Турски поток през нашата територия се финансира изцяло от българските данъкоплатци и ще транзитира 90% руски газ през България и Сърбия до Унгария. „Така се изключва конкуренцията, изключва се прозрачната търговия и най-важното – осигурява се дългосрочна енергийна зависимост на страната ни. Всичко това ще има пряк негативен резултат върху разходите на българските граждани и индустрията за енергия – факти, които неизменно сме подчертавали в позициите си по темата. Освен това – не се предвижда да бъдат газифицирани общините, фирмите и гражданите в Северозападна България, въпреки че трасето на тръбите е при тях“, каза Иванов.

Той отбеляза, че от „Демократична България“ отдавна предупреждават за последствията от този икономически неизгоден и политически заробващ проект. „Налагането на санкции, коментирано в София от помощник-държавния секретар в Бюрото по енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, върху компаниите, участващи в строителството на Турски поток, включително и неговото продължение на територията на България, е просто поредното потвърждение за характера на проекта“, каза съпредседателят на „Демократична България“. Според него продължаващите разходи за проекта АЕЦ Белене при яснота, че той няма да бъде реализиран – „както поради остарялата технология на реакторите, така и защото е икономически несъстоятелен е престъпно ограбване на българските граждани, изгубено време и похабен обществен ресурс“.

По думите му незабавно трябва да се преразгледа решението за нов кредит на „Булгартрансгаз“ за продължаване строителството на Балкански поток, в контекста на предстоящите санкции върху проекта. „Ревизия и огласяване на всички направени и планирани разходи. Да бъдат спрени всички процедури, действия и плащания за проекта АЕЦ Белене. Да бъде направен независим международен одит на дейността и решенията на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Булгартрансгаз и Националната електрическа компания (НЕК), отнасящи се до изграждането на двата проекта. Модернизирането на енергетиката ни – чрез гарантиране на сигурност на доставките и диверсификация – е от първостепенна важност за защитата на националния интерес“, подчерта той.


Share Follow

Leave A Reply