„Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма – нито директна, нито завоалирана в резолюция срещу корупцията. В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес“. Това написа във „Фейсбук“ лидерът на БСП Корнелия Нинова. „България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. В този смисъл резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов“, заявява Нинова. „Но в тази резолюция има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира. БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българския парламент. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС.

снимка: БГНЕС

По думите й парламентарната група на БСП внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата.
„Но Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма – нито директна, нито завоалирана в резолюция срещу корупцията. Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни“, допълва Корнелия Нинова.


Share Follow

Leave A Reply