Септември 2020 г. е най-топлият, регистриран досега в света, съобщи АФП, позовавайки се на данни от европейската служба за спътникови наблюдения “Коперник”, цитирани от БТА. Възможно е 2020 г. да детронира 2016 г. като най-топлата в света. Септември 2020 г. е с 0,05 градуса Целзий по-топъл от септември 2019 г. и с 0,08 градуса по-топъл от септември 2016 г., когато е поставен предишният рекорд. Необичайно високи температури са отчетени в Северен Сибир, Близкия изток, в някои части на Южна Америка и Австралия.

Температурата в Европа през септември тази година е с 0,2 градуса Целзий по-висока, отколкото през предишния най-топъл септември – през 2018 г. Периодът от 12 месеца от октомври 2019 г. до септември 2020 г. е с 1,28 градуса Целзий над температурите от доиндустриалната епоха. Температурите са по-високи от нормалното и над Северния ледовит океан. Ледовете там през лятото се свиха до втората най-малка регистрирана площ след 2012 г.

снимка: meteotv.bg

Предишните пет години са най-топлите регистрирани в историята. Новите данни ни приближават още повече към опасната граница, определена от Парижкото споразумение. С него 200 държави се ангажираха да намалят парниковите си емисии, за да бъде ограничено глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий, или в по-лошия случай до 2 градуса Целзий, за да намалее опасността от опустошителни бури, суши и други бедствия.

Планетата ни вече се е затоплила с повече от 1 градус Целзий, към който се добавят средно 0,2 градуса Целзий на десетилетие от края на 70-те години на миналия век. Спътникови данни за температурата по програмата “Коперник” се събират от 1979 г., но друга информация от наземни източници не показва по-топла година още от доиндустриалната епоха.


Share Follow

Leave A Reply