Руската полиция задържа днес десетки демонстранти на протестна проява в Хабаровск, град в руския Далечен изток, предаде Асошиейтед прес. Това е първата подобна реакция на полицията на демонстрация по повод ареста на местния губернатор преди три месеца.

Губернаторът на Хабаровск Сергей Фургал беше арестуван на 9 юли, след като бе заподозрян, че е замесен в убийства, и бе вкаран в затвор в Москва. Фургал, който е бивш бизнесмен, отхвърля обвиненията, които според поддръжниците му са отмъщение, организирано от негови съперници. Откакто бе арестуван Фургал, хиляди демонстранти редовно се събират на протестни прояви в Хабаровск, град с 600 хиляди души население, близо до границата с Китай. Най-големи демонстрации има през уикендите. Демонстрантите са против вкарването на Фургал в затвора и настояват делото му да бъде разгледано в Хабаровск.

снимка: AP Photo/Igor Volkov

Демонстрациите са голямо предизвикателство за руските власти, които обикновено не се колебаят да разпръскват неразрешени демонстрации. Неохотата на властите да предприемат действия срещу демонстрантите е свързана с опасенията от провокиране на още по-голямо недоволство, а също така и с надеждата, че протестните прояви ще отшумят, отбелязва Асошиейтед прес. Честите демонстрации в Хабаровск обаче продължиха и все повече придобиват облика на протестни прояви срещу управлението на руския президент Владимир Путин. Силите на реда не се намесиха днес по време на хилядното шествие на демонстранти в града, но по-късно арестуваха около 30 демонстранти, които разпънаха палатки на централния площад на Хабаровск.


Share Follow

Leave A Reply