Правителството на Словакия съгласува план, според който всички лица над 10-годишна възраст ще бъдат тествани за коронавирус, съобщи „Дойче веле”. За целта ще бъдат мобилизирани до 8000 военнослужещи и 50 000 държавни служители, включително полицаи и пожарникари, съобщи министърът на отбраната Ярослав Над. Безпрецедентният проект ще бъде реализиран в периода 23-25 октомври в огнищата на зараза, а след това обхватът му ще се разшири.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят Игор Матович подчерта важността тестовете да обхванат максимално количество хора. Алтернативата на това е заключване на национално ниво. До момента вирусът SARS-CoV-2 в Словакия е регистриран сред 29 835 души. От заболелите 88 са починали, а 7359 са оздравели.

сникма: БГНЕС

На 1 октомври в Словакия беше въведено извънредно положение, което трябва да помогне на властите да се справят с нарастващите темпове на разпространение на коронавирусната инфекция. То ще е с продължителност 45 дни. Забранява се събирането на повече от шестима души на едно място, като нарушителите са заплашени от глоба в размер до 1659 евро. На 17 октомври в Братислава се проведе протестна акция срещу забраната на властите относно провеждането на футболни мачове и смекчаване на ограничителните мерки. Стигна се до сблъсъци със силите на реда, вследствие на което полицията използва сълзотворен газ и водно оръдие срещу протестиращите. Извършени бяха и няколко ареста.


Share Follow

Leave A Reply