Психопрофилът на убиеца на Георги Игнатов отговаря в голяма степен на подсъдимия за убийството на младежа Йоан Матев. Игнатов беше убит на 2 юни 2015 година. Днес съдът прие психопортрета, който е правен от криминалния психолог Тодор Тодоров, година преди да се повдигне обвинение на Матев за убийството.

снимка: БГНЕС

Йоан Матев, който от пролетта е под „домашен арест“, пристигна в съда заедно с майка си, която е и негов защитник по делото. Съдът изслуша и прие психопрофил на предполагаемия извършител на убийството, който е правен от криминалния психолог Тодор Тодоров, година преди Матев да бъде заподозрян и обвинен, предаде БНТ.

снимка: БГНЕС

„Поне от това, което виждам до голяма степен така има съответствие“, заяви Тодор Тодоров, криминален психолог. Попитан къде най-вече виждате съответствието, той посочи, че по принцип най-трудното е познаването на възрастта, защото доста често има разлика между емоционалната и биологичната възраст на човека.

снимка: БГНЕС

Към момента на престъплението Матев е 17-годишен. Според психопрофила, убийството е извършено от мъж на възраст между 15 и 20 години с избухлив характер, вероятно проблемен ученик със склонност да тормози по-слабите. Криминалните психолози са категорични още, че престъплението е извършено хладнокръвно, но спонтанно. „Това не е предумишлено убийство. А е по-скоро ескалация на напрежение в момента и на място, когато нещата излизат извън контрол“, заяви Тодор Тодоров.

Тезата на обвинението е, че Йоан Матев е искал да обере жертвата си. Георги Игнатов обаче оказал неочаквана за нападателя си съпротива и така се стигнало да фаталния изход. Делото ще продължи с разпити на още свидетели. Ако бъде признат за виновен, Матев може да получи наказание от 5 до 12 години затвор.


Share Follow

Leave A Reply