След близо четири часа обсъждания Пленумът на ВСС прекрати дебата по искането на Съюза на съдиите в България (ССБ) за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Точката беше внесена в дневния ред от председателя на ВКС Лозан Панов.

снимка: temida.tv

В сградата на ВСС бяха само Боян Магдалинчев, който представлява съвета и журналисти, а всички други магистрати се бяха включили онлайн. Въпреки това протестиращи се събраха пред институцията, за да изразят своето недоволство. Сред тях бяха съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, Ивайло Мирчев и членове на „Да, България“, „Правосъдие за всеки“ и „Боец“. Те твърдят, че Иван Гешев е довел до безпрецедентна криза правовия ред в България.

снимка: БГНЕС

Самият главен прокурор напусна заседанието, след като се определи за „защитник на изоставените от държавата“. Имаше и спорове дали да се обсъжда оставката на Гешев и дали той да присъства. Той заяви, че „тези изоставени от държавата хора, трябва получат защита от държавата, каквато заслужават и която са заслужили по време на дългите години, които са работили“. 

снимка: БГНЕС

Председателят на ВКС пък запита членовете на ВСС, дали смятат, че трябва единствено и само да се занимават с въпроси, които по приоритет ги подреждате така, че не се стига до основния въпрос – „това, което се случва и това, което рефлектира върху имиджа на държавността в България“, каза той.

Боян Магдалинчев

„Прекратяването на дебата по искането на Съюза на съдиите за стартиране на процедура за освобождаването на Иван Гешев означава, че тази точка няма да се поставя на обсъждане повече“, каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС. „Такава процедура за стартиране на процедура за предсрочно освобождаване на Иван Гешев не е предвидена в закона“, каза още Магдалинчев. По думите му според Конституцията прекратяване на мандата на тримата големи не може да започне процедура на базата на дисциплинарно производство. Той подчерта, че протестите имат своето основание. Адвокатите от Пловдив обявиха, че ако днес не се стигне до предсрочното освобождаване, ще обсъдят дали да започнат стачни действия.

 


Share Follow

Leave A Reply