„Във връзка с предлаганото от нас увеличение на минималната работна заплата, ще се увеличат възнагражденията на личните асистенти. Тоест един личен асистент, който за 8 часа работа получава около 730 лв. сега, ще може следващата година да има 930 лв. възнаграждение”. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг, на който представи проект за промени в Закона за личната помощ. Тя отбеляза, че целта е законът да стане по-приложим, а слабостите да бъдат отстранени. Увеличението ще влезе в сила от 1 януари. Министър Сачева увери, че личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори, което гарантира осигурителните им права.

снимка: БГНЕС

По думите ѝ хората, които получават лична помощ до момента и занапред ще могат да получават такава. Всички деца и възрастни с ТЕЛК с определена чужда помощ, които досега не са подали заявления за това биха могли да го направят както в рамките на следващите месеци, така и след 1-ви януари 2021 година.

снимка: debati.bg

Тя отбеляза, че Законът за личната помощ трябва да действа заедно със Закона за социалните услуги. „Средствата за 2021 година са над 214 млн. лева за лични асистенти, а по Закона за социалните услуги сме заложили още 85 млн. лева също за асистентска услуга. Така че от 2021 г. асистентска услуга ще може да се предоставя както по Закона за личната помощ, така и за социални услуги“, посочи социалният министър. Стана ясно още, че догодина асистентска услуга ще може да се предоставя по двата закона.  Законът за личната помощ се отнася до всички групи хора с уреждания. 40% от хората, които използват този закон са възрастни хора над 65-годишна възраст, а 8% са деца.

снимка: БГНЕС

Подадените от началото на годината заявления за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите, която се прави по Закона за хората с увреждания са 249 493. Действащите договори са 32 255 за общо 4 255 693 часа. Броят на потребителите е 31 556, а броят на асистентите е 32 338. 2 551 от действащите договори са за деца под 18-годишна възраст за общо 335 039 часа месечно. Прекратени са 4 464 договора.

снимка: www.internationalworkplace.com/


Share Follow

Leave A Reply