„Опасявам, че в Министерството на културата липсва осъзнаването за сложност на ситуацията, в която поставихте медийната среда в България и в частност БНР – Българско национално радио, което ръководя“. Това генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков сподели в социалните мрежи в отворено писмо до министъра на културата Боил Банов.

снимка: БГНЕС

Публикуваме пълния текст без редакторска намеса:

„Министерство на културата

Уважаеми г-н Банов,

Позволявам си да Ви напиша това писмо, защото се опасявам, че в Министерството на културата липсва осъзнаването за сложност на ситуацията, в която поставихте медийната среда в България и в частност БНР – Българско национално радио, което ръководя.

В следобедните часове на вчерашния ден (понеделник), началникът на Вашия кабинет ми изпрати кратко телефонно съобщение изразяващо желание за разговор. Веднага се обадих на изпращащия съобщението номер и след няколко разменени изречения с Вашата сътрудничка провидях диаметрално противоположните ни схващания за реалността в момента.

С уважение и готовност щях да посетя Вашия кабинет вчера в 17:00 часа, но в този час чаках пред лаборатория, за да ми бъде направен третия поред за последните два месеца ПСР-тест, след среща с доказан носител на Covid-вируса миналата седмица. Все още очаквам резултата.

Помолих Вашата служителка – поради очевидната причина да не се срещам с хора – да проведем телефонен разговор, но тя настоя да бъде среща „някъде по-късно през седмицата“ след като излезе резултата ми. В крайна сметка уточнихме да се чуем днес, за да се организира видео-конферентна среща, на която да обсъдим „несъответствията“.

За да се подготвим за този разговор ще посоча, че аз имам един единствен въпрос, който би предопределил насоката на дискусията, а именно дали ще оттеглите предложения за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, като го замените с проекта изработен от експертната група.

Колкото до оставката Ви, която поисках в ефира на БНР „Хоризонт“ – от опит мога да споделя, че това е личен акт, продиктуван от дълбока самооценка на околната среда, себеуважение и достойнство.

Очаквам нашата дигитална среща.

Поздрави,

Андон“.

 

снимка: БГНЕС

Припомняме, че два дни след като министерството на културата пусна на сайта си Законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ЗИД на ЗРТ) за обществено обсъждане, генералния директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков депозира оставка пред Съвета за електронни медии (СЕМ). Причината е, че промените не отговарят на тези, по които представители на националното радио и други експерти са работили през последните месеци. Основното намерение на законопроекта е да промени принципа на финансиране на БНТ и БНР. До сега ставаше по формален критерий – час програма. Ако бъде одобрен текста на закона финансирането на двете медии ще бъде обвързано с обществената им мисия. Според Андон Балтаков обаче от предложения за обществено обсъждане текст липсва уредба за това как ще се управляват двете медии и какъв ще е мандатът на управителните им съвети. Съветът за електронни медии проведе среща с Андон Балтаков, на която генералният директор на БНР изложи мотивите, довели до подаване на оставката му. Съветът отбеляза, че очаква в посочения от Балтаков срок – 1 ноември, той да преосмисли решението си.


Share Follow

Leave A Reply