Възможно е на депутатите да бъдат представени допълнителни текстове в проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, ако има консенсус по тях. Това заяви министърът на културата Боил Банов на онлайн среща с генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

снимка: БГНЕС

„Всички въпроси, свързани с мандатите и така нататък, са отворени за разглеждане и в крайна сметка моето становище е, че всеки би трябвало сега да даде на фона на това обществено обсъждане коментари, вече писмени, и, ако има обществен консенсус и консенсус сред експертите и в медийната среда, тези текстове, разбира се, могат да бъдат върнати и да бъдат представени от законодателя във вида, в който са изработени в работната група или допълнени с интересни мнения и становища по време на общественото обсъждане“, каза министърът на културата, цитиран от БНР.

снимка: БНТ

Емил Кошлуков даде висока оценка на качения за обществено обсъждане проект за промени в медийния закон.  „По темата, която повдигнахте, няма какво да ви кажа. Ние не се вълнуваме много от мандати. Освен това, ако си спомням добре, през годините ние се борихме именно за това – да може обществото на свободни избори да избира депутати, които независимо (да решат) да правят закони. Мисля, че това е само проект и не смятам, че ние тук в БНТ, или вие в министерството, или където и в която и да е група, определят дневния ред. Мисля, че това е парламентът, така че предстои депутатите да решават“, посочи генералният директор на Българската национална телевизия.

снимка: БТА

Припомняме, че вчера министърът на културата разговаря и с директора на БНР Андон Балтаков. Тогава Боил Банов отказа да оттегли внесения за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. Министър Банов изтъкна, че основната причина да внесе в този вариант законопроекта е подписка на интелектуалци, с която се атакува мандатът на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Преди дни Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Министерството на културата да изтегли законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията и да внесе варианта, одобрен от работната група.

снимка: БГНЕС

До този спор между БНР и Министерството на културата се стигна след като от ведомството пусна на сайта си Законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ЗИД на ЗРТ) за обществено обсъждане. Генералния директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков депозира оставка пред Съвета за електронни медии (СЕМ) и поиска тази на министъра на културата Боил Банов. Причината е, че промените не отговарят на тези, по които представители на националното радио и други експерти са работили през последните месеци. Основното намерение на законопроекта е да промени принципа на финансиране на БНТ и БНР. До сега ставаше по формален критерий – час програма. Ако бъде одобрен текста на закона финансирането на двете медии ще бъде обвързано с обществената им мисия. Според Андон Балтаков обаче от предложения за обществено обсъждане текст липсва уредба за това как ще се управляват двете медии и какъв ще е мандатът на управителните им съвети. Съветът за електронни медии проведе среща с Андон Балтаков, на която генералният директор на БНР изложи мотивите, довели до подаване на оставката му. Съветът отбеляза, че очаква в посочения от Балтаков срок – 1 ноември, той да преосмисли решението си.

 


Share Follow

Leave A Reply