„По отношение на противоепидемичните мерки най-важното е да има контрол и убеждението на хората, че трябва да бъдат с марки. Никой не се е задушил“. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на брифинг на Министерството на здравеопазването. „Може да се прочете какво ли не от хора, които не са специалисти. На никой не му е приятно да носи маска, но трябва да мислим за своето здраве и здравето на нашите близки и на околния. Ако някой е болен и ти си с маска, тя може да те запази до 30 и повече процента. Зависи от качеството на маската. Ако я носиш както трябва, тя намалява много вероятността да се заразиш“, изтъкна той. По думите му заразяването става от дългото време на експозиция. „Ако има един спокоен разговор, той трябва да е 1 час на разстояние от 1 м, за да се заразиш“, каза проф. Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести предупреди, че не бива да се предозират хората с витамин Д и да не се използват постоянно имуностимулатори в голямо количество. „Не трябва постоянно да се стимулира имунната система. По-добре е да се храним правилно и да имаме добра активност и добри емоции“, каза той. По думите му преекспонирането е довело до наслагване на обществото на недоверие, на страх и хората са се потиснали. „За това постоянно се слушат ненаучни приказки“, каза проф. Кантарджиев. „Трябва да си луд да влезеш в бокса без маска“, допълни той, като отбеляза, че е най-важно да има контрол и самоконтрол.

Относно диагностичните тестове, той заяви, че трябва широко де се възприемат бързите антигенни тестове. Тестът трябва да се прави от обучен медицински служител. Може да го прави както лекар, така и санитар. „Това е първият скрининг за коронавирус – антигенният тест – 15-20 лева струва. Това трябва да го има в приемните отделения на всички болници, както и в Спешна помощ“, заяви Кантарджиев. „Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират. Не трябва да разчитаме само на десетината служители от РЗИ, а трябва да се включат всички държавни институции, включително и БАБХ. Те трябва да следят за носенето на маски в хранителните магазини“, изтъкна той, като подчерта, че в градския транспорт също е задължително носенето на маски и там трябва да е отворен прозореца.  По думите му това в пъти намалява вероятността да се заразиш.

снимка: ЕПА/БГНЕС

„Имаме 185 лаборатории, които работят PCR диагностика в страната, но са натоварени, затова в колективи в работата, да се правят антигенни тестове. Който носи очила с диоптри, да ги носи на работа, очилата пазят също“, подчерта Кантарджиев. „Преболедувалите хора ги тестваме, за да видим дали имат антитела. Първите антитела се появяват на 10-ия ден от проявяване на клиниката на заболяването. 40 дена след заболяването ако имаш такива антитела, можеш да станеш донор на плазма, каза Кантарджиев. „Когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш, получаваш имунитет без клинични прояви на заболяванията, пишат в САЩ. Това е много вероятно и логично и трябва да се замислят хората, които не носят маска и които си показват носа от маската“, добави Кантарджиев.


Share Follow

Leave A Reply