Един самозабравил се диктатор, върнал южната ни съседка Турция един век назад в развитието си, отново е център на вниманието в световните медии. Реджеп Таийп Ердоган измина дългия път от демократ и модерен политик с редица приятели в цял свят до диктатор, приличащ на султан и мечтаещ си да бъде такъв, с малко и некачествени приятели.

За голямо съжаление на световната общественост и на част от турските граждани Турция също следва стремглаво пътя на своя лидер – надолу. Надолу не само по отношение на икономическите си показатели и твърдо пропадащата турска лира, но и по отношения на международните отношения, бизнес отношенията и културните взаимодействия. Все важни показатели особено когато говорим за една мащабна страна на кръстопът между два континента и в непосредствена близост до гореща конфликтна зона, каквато е Близкият изток. И по подобие на един падащ самолет, така и Турция има своя луд пилот, който стремглаво е засилил страната към катастрофа.

Във всичките прояви на турския диктатор в последно време личи една непремерена двуличност. В опита си да говори на все по-популистки и привлекателен за привържениците си език, той успява да създаде няколко международни скандала и то все със страни, които са стратегически партньори в НАТО.

снимка: БГНЕС

Неговата двуличност си пролича напълно в последния скандал, в който се забърка с френския президент Еманюел Макрон. Ердоган нарече Макрон психично болен и го „прати“ да се преглежда на психиатър в отговор на изявление на френския президент след варварското обезглавяване на учител, показал карикатурите на Мохамед от „Шарли Ебдо“.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Да, господин Пати, злощастният френски учител, не е постъпил правилно като е показвал тези карикатури на деца, които могат да ги сметнат за възмутителни и обидни. Но за подобни неща в цивилизованите държави се наказва с уволнение и съд, а не с обезглавяване. Реакцията на Макрон след случката се прие изключително негативно от редица ислямски страни и най-вече от Ердоган, който се зарече да бойкотира френските стоки в Турция.

Въпросът е защо Ердоган – „големият защитник на исляма“, реагира така остро срещу Франция, а не говори нищо за геноцида и страданията, който търпят голяма част от мюсюлманите в Китай само заради своята вяра. Става въпрос за концентрационните лагери в Синдзян, създадени през 2017 г. с цел „превъзпитаване“ на мюсюлманската общност на уйгурите в Китай. Към 2018 г. е оценено, че китайските власти вероятно са задържали стотици хиляди (дори милиони) уйгури, казахи, киргизи и други тюркски мюсюлмани и християни, държейки ги в тайни концентрационни лагери, разпръснати из областта.

снимка: vidin.co

Отговорът е лесен – Ердоган е двуличен диктатор, който търси политически дивиденти, публичност и атрактивност сред своите избиратели, той не е истински защитник на мюсюлманите, а е защитник само и единствено на режима, който наложи в Турция преди повече от 10 години.

Турският самолет лети право надолу към бездната на изолацията, фалита и конфликтите. Ще се намери ли кой да смени пилота и да спре свободното падане на югоизточната ни съседка?


Share Follow

Leave A Reply