Двама души са били арестувани близо до Виена в хода на полицейската операция, стартирана след терористичната атака в австрийската столица, предава държавната информационна агенция APA. По данни на правоохранителните органи арестите са извършени в Санкт Пьолен – столица на федерална провинция Долна Австрия, след претърсване на два обекта. Градът е разположен на 65 км западно от Виена.

По информация на „Асошиейтед прес“ извършителят на атентатът във Виена е двойно гражданство – австрийско и северномакедонско. Това съобщава високопоставен източник от службите за сигурност. Преди нападението той публикувал в Instagram няколко снимки, на които държи автомат, мачете и пистолет и полага клетва за вярност към главатаря на ИДИЛ. По първоначална информация мъжът е на 20 години и има криминално досие. Твърди се, че е обявил в мрежата намерението си да извърши атентата. Австрийски медии съобщават, че той е с албански корени, а родителите му са от Северна Македония.

Както съобщи министърът на вътрешните работи Карл Нехамер, атентаторът е бил опасан с експлозиви и въоръжен с автомат, пистолет и мачете. Министърът подчерта, че убитият от службите за бързо реагиране (WEGA) атентатор без съмнение е бил привърженик на радикалната ислямистка терористична групировка. На 25 април 2019 г. е бил осъден на 22 месеца затвор за опит да замине за Сирия, за да се присъедини към ИДИЛ. На 5 декември е освободен условно предсрочно.


Share Follow

Leave A Reply