Терористични атаки разтърсиха центъра на Виена снощи. Няколко въоръжени мъже откриха огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица. На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основната мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена. Според разследващите, мъжете са използвали автомати. Трима са жертвите сред, които е един и от нападателите, а в болници са още 14 ранени. Шест от тях са в тежко състояние. Нападенията станаха няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради коронавирусната пандемия, и много хора са били навън по улиците.

„Ситуацията е много напрегната, особено във федералната столица Виена. Един извършител е ликвидиран, но няколко други все още са на свобода. От това, което виждаме, те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са много професионално подготвени. Това определено е терористична атака. Ранените са лекуват в болници. Има един полицай, който е прострелян, но слава Богу, не е в смъртна опасност”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

(Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)

„Ислямистки терористи“ стоят зад масовата стрелба в центъра на Виена от вчера вечерта“, заяви вътрешният министър Карл Нехамер на пресконференция тази сутрин. „Преживяхме вчера атака, извършена от най-малко един ислямистки терористи“, каза пред журналисти Нехамер, като определи убития като симпатизант на Ислямска държава. По първоначални данни застреляният от полицията атентатор е носел бутафорен колан с експлозиви. Гражданите са посъветвани да не излизат от домовете си. Около 17 ч. вчера следобед са били публикувани заплахи в социалните мрежи, че в името на Аллах, тази битка няма да приключи в Ирак и Сирия, посочи пред бТВ и журналистът Миа Сантова, която живее във Виена на метри от мястото на стрелбата.


Share Follow

Leave A Reply