Френските супермаркети ще трябва от днес да затворят щандовете си с „неосновни“ продукти, обяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от ДПА и Ройтерс. Забраната се въвежда след протести на кметове, според които ограничителните мерки срещу коронавируса в страната несправедливо ощетяват дребните търговци. Премиерът изтъкна, че сега не е моментът да се отменят вече обявени мерки. Правителството въведе от петък в цяла Франция ограничителни мерки за придвижване и събиране на граждани за втори път тази година. Магазините, където се продават единствено „неосновни“ стоки като книги и облекло, са принудени да затворят.

снимка: Shutterstock

Министърът на икономиката Брюно Льо Мер заяви в неделя пред телевизия BFMTV, че е против общинските разпоредби, позволяващи на търговците да продължават да продават въпреки ограничителните мерки. Той обаче призна заплахите, свързани с новите ограничения. „Не бива „Амазон“ (Amazon) примерно да спечели от тази криза за сметка на кварталните магазини, а и дори за сметка на големите супермаркети, които дават работа на стотици хиляди“, изтъкна министърът.

снимка: TheJournal.ie

Той обеща да бъдат отпуснати стотина милиона евро за ускоряване на дигитализацията в малките търговски обекти. По думите му след кризата трябва поне половината от кварталните магазини да бъдат дигитализирани, спрямо една трета в момента. Брюно Льо Мер призова дребните търговци да работят с онлайн поръчки, за да поддържат дейността си, отбелязва БТА.


Share Follow

Leave A Reply