Правната комисия реши и независимите депутати да могат вече да правят декларации от парламентарната трибуна. С 11 гласа „за“, 9 „против“ и 0 „въздържали се“, това бе прието. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, но от БСП се противопоставиха.

снимка: БГНЕС

Според правилника на Народното събрание всяка парламентарна група разполага с няколко минути, в които може да представи становището си по актуална за страната тема от трибуната. Точката за промяната в правилника бе включена извънредно в заседанието на Правната комисия. Предложението е внесено от „прогресивните социалисти“, които напуснаха БСП. Начело на проекта са имената на Красимир Янков и Валери Жаблянов, които участваха в надпреварата за лидерското място в БСП.

снимка: БГНЕС

От БСП запрозряха опит на управляващите да си подсигурят кворум на парламентарните заседания, като приемат предложението на независимите социалисти. „ГЕРБ се доближава до решение на проблема с кворума сутрин. С такова решение създаваме възможността на практика да функционира нова парламентарна група“, каза зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин. „Мислите си, че това е много умен ход, но създаване на възможността да се формират нови парламентарни групи може да е наказателна акция срещу БСП, но утре ще се обърне срещу вас, закани се Вигенин, цитиран от „24 часа“. В хода на дебата се появи въпросът как ще се удостоверява, че декларацията е от името на независимите. Красимир Ципов предложи това да се случва с поне 10 депутатски подписа под декларацията, което да показва, че становището се подкрепя от по-голямата част от независимите депутати, които към момента наброяват 17.

 


Share Follow

Leave A Reply