“В тази ситуация не трябва да се политиканства, трябва да бъдем отговорни и единни, за да се справим”. Това каза регионалният министър Петя Аврамова пред Нова телевизия. „Надявам се експертите да вземат най-добрите решения и ние като политици да се съобразим с тях, така че да запазим живота и здравето на хората”, заяви Аврамова.

снимка: pixabay

Тя даде подробности и за стълба „Зелена Българи”. “Хората, чиито блокове ще бъдат санирани по новата програма за енергийна ефективност, няма да участват със съфинансиране. Ще има съфинансиране от 5 или 10%, но то ще бъде поето по други механизми, разработват се 4 варианта”, каза Петя Аврамова.

“За нас е ясно, че ако хората трябва да извадят от джоба си, винаги в един вход ще се намери някой, който да блокира процеса, а ние искаме тази програма да не бъде блокирана и да стартира бързо”, обясни Аврамова. Ще се започне с всички сдружения на собствениците, които имат договори с общините и чиито документи все още са в Българската банка за развитие – имало над 3000 чакащи. Новата програма за енергийна ефективност ще започне от 2021 г. и ще е много по-мащабна от досегашната. Тя ще включва не само изолация, дограма и подмяна на топлоизолация на покриви, но и възобновяеми източници на енергия като соларните панели, фотоволтаиците и др. “Не става въпрос само за жилищни, но и за промишлени и публични сгради – общински и държавни, за образователна и социална инфраструктура, както и за уличното осветление”, обясни Аврамова. И допълни, че многофамилните жилищни сгради са с голям ресурс – над 1,7 млрд. лв.


Share Follow

Leave A Reply