През октомври световните цени на храните се повишиха за пети пореден месец, възстановявайки се напълно от ценовия шок, причинен от глобалната пандемия на коронавирус, като те нарастват в повечето сектори, съобщи в четвъртък агенцията на ООН за храните, цитирана от Ройтерс. Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се повиши през октомври до 100,9 пункта от 97,8 пункта през септември, достигайки най-високо ниво от началото на годината (от януари 2020г.).

снимка: БГНЕС

Базираната в Рим организация посочи също така, че реколтата от зърнени култури в световен мащаб вероятно ще достигне рекордно ниво през 2020 година, въпреки че FAO леко занижи предишните си прогнози. Индексът на цените на зърнените култури на агенцията скочи със 7,2% през октомври в сравнение с предходния месец и вече е с 16,5% над нивото година по-рано. Експортните цени на пшеницата се повишиха на фона на свиването на доставките, докато царевицата поскъпна до най-високи нива от повече от шест години насам в резултат на силно търсене от Китай. Цените на фуражния ечемик и соргото също се повишиха през октомври, докато за разлика от тях оризът поевтиня до най-ниски нива от 7 месеца. Средните цени на захарта се повишиха със 7,6% през миналия месец и се увеличиха с 9,3% спрямо октомври 2019 г. в резултат най-вече на перспективите за по-ниско производство на захар както в Бразилия, така и в Индия, двете най-големи страни-производителки, поради валежите там, които бяха под средното ниво.

снимка: economica.net

Индексът на млечните продукти пък се покачи с 2,2% в рамките на месец октомври, като всички сегменти от сектора регистрираха повишения и най-забележимо това беше при сиренето. Индексът на цените на растителното масло се покачи през октомври с 1,8%, главно благодарение на по-високите котировки на палмово и соево масло, докато рапичното масло поевтиня на фона на несигурността относно търсенето в Европейския съюз. Индексът на месото обаче не потвърди растящата тенденция при останалите храни, отбелязвайки през октомври спад с 0,5% спрямо септември, като това е деветия месечен ценови спад от началото на годината и с 10,7% под нивото през октомври 2019 г. Понижението е факт с оглед на поредно поевтиняване на свинското месо заради забраната на Китай за внос от Германия след откриването на африканска чума по свинете в най-голямата европейска икономика.

FAO ревизира прогнозата си за зърнените култури за сезона през 2020 г. за втори пореден месец, като я намали с почти 13 милиона тона, отразявайки занижените очаквания за глобалния добив. Въпреки това намаление обаче агенцията към ООН все още очаква рекордна реколта тази година от 2,75 милиарда тона, което е с 1,6% повече от нивата през 2019 година. “Перспективите за реколтата от зимна пшеница през 2021 г., която вече се засява в северното полукълбо, като цяло са силни, отразявайки очакванията на увеличение на насажденията в отговор на по-високите цени в няколко основни страни производители, особено в ЕС”, отбеляза FAO. Прогнозата за употребата на зърнени култури в световен мащаб през 2020/2021 г. беше определена на 2,745 милиарда тона, което е с 1,9% повече от нивото през 2019/2020г. Прогнозата за световните запаси от зърнени култури към края на сезоните през 2021 г. е 876 милиона тона, което е с 13,6 милиона тона по-малко от предходната оценка, публикувана от FAO през миналия месец.


Share Follow

Leave A Reply