Съединените американски щати избраха следващия си президент. Демократът Джо Байдън спечели изборите и стана 46-ият държавен глава на страната. Така новият вицепрезидент на САЩ ще бъде Камала Харис. В историята на Америка до сега не е имало вицепрезидент жена. Тя ще също бъде и първият чернокож и първият азиатско-американски вицепрезидент.

снимка: Инстаграм на Камила Харис

„Тези избори са за нещо много повече от Джо Байдън или мен. Става въпрос за душата на Америка и готовността ни да се борим за нея. Предстои ни много работа. Да се захващаме“, написа Харис в профила си в „Туитър“ минути след като бе обявен резултатът от изборите в САЩ в американските медии.

 

Коя е тя и какво знаем за нея?

Камала Деви Харис е родена в Оукланд, Калифорния на 20 октомври 1964 година. Родителите ѝ Шамала Гопалан, родом от Индия, и Доналд Харис, имигрант от Ямайка, се срещнали в университета в Бъркли. Майка ѝ специализирала онкология, а баща ѝ – икономика. И двамата са били активисти на движението за равноправие на цветнокожите, постоянно участвали в акции и митинги и водели дъщеря си на демонстрации докато все още била в малка. Родителите на Харис се развеждат, когато тя е на седем години и майка ѝ сама отглежда нея и по-малката ѝ сестра.

Ранните години на Харис включват и кратък период в Канада. Когато Гопалан Харис започва работа като преподавател в университета Макгил, Харис и нейната по-малка сестра Мая отиват с нея, посещавайки училище в Монреал в продължение на пет години. Тя посещава колеж в САЩ, прекарвайки четири години в университета Хауърд, един от най-известните исторически „черни“ колежи и университети в страната, които тя определя като един от най-формиращите преживявания в живота ѝ.

През 2019 г. тя коментира пред Washington Post, че политиците не трябва да се вписват в определени категории на базата на техния цвят или произход. „Моята идея беше: аз съм това, което съм. Добре съм така. Може да се наложи да помислите върху това, но аз съм добре така“, заяви тя.

През 2014 г. Харис се омъжва за адвоката Дъг Емхоф и става мащеха на двете му деца.

снимка: ЕПА/БГНЕС

След четири години в Хауърд Харис продължава образованието си и получава диплома по право от Калифорнийския университет в Хейстингс, след което започва кариерата си в службата на окръжния прокурор на окръг Аламеда. Тя става окръжен прокурор на Сан Франциско през 2003 г., преди да бъде избрана за първата жена и първия чернокож главен прокурор на Калифорния. В своите почти два мандата като главен прокурор Харис придобива репутация на една от изгряващите звезди на Демократическата партия, използвайки този импулс, за да ускори избора си за сенатор в Калифорния през 2017 г. След влизането си в Сената бившият прокурор спечели благосклонност сред прогресивните редици за яростните си разпити на номинирания за върховен съдия Брет Кавано и генералния прокурор Уилям Бар в ключови изслушвания в Сената.

Когато в началото на миналата година стартира кандидатурата си за президент пред тълпа от над 20 хил. поддръжници в Оукланд, Калифорния, Харис бе посрещната с първоначален ентусиазъм. Тя не успя обаче да формулира ясна обосновка за своята кампания и даде объркани отговори на въпроси в ключови области на политиката като здравеопазването. Не успя и да се възползва от предимствата на своята кандидатура: дебати, които показват нейните прокурорски умения, пише ББС. Тя приключва кандидатурата си през декември преди първите вътрешнопартийни избори на демократите в Айова в началото на 2020 г.

снимка: nytimes

През март Харис подкрепи бившия вицепрезидент Джо Байдън, заявявайки, че ще направи „всичко, което е в моята власт, за да му помогна да го изберат за следващия президент на САЩ“. Тя се представи силно срещу Майк Пенс в октомврийския вицепрезидентски дебат, където кандидатите размениха яростни реплики по редица теми. Нейните напомняния към Пенс „Г-н вицепрезидент, говоря“, след като той многократно я прекъсваше, бяха отбелязани като подчертано усилие на първата черна жена във вицепрезидентски дебат, които бяха чути.

снимка: ЕПА

Тя е била обект на многократни атаки от прогресивните редици, че не е достатъчно прогресивна. Обвинявана е, че до голяма степен е избягвала прогресивни битки, включващи въпроси като реформа на полицията, реформи в борбата с разпространението на наркотици и неправомерни присъди. В различни предавания тя е призовавала за промени в полицейските практики в САЩ. В „Туитър“ тя призова за арести на полицаите, които убиха Бреона Тейлър, 26-годишна афроамериканка от Кентъки, и често говори за необходимостта от премахване на системния расизъм.

Относно оспорвания прогресивен натиск за намаляване на бюджетите на полицията и пренасочването на част от средствата от тях към социални програми – идея, която Байдън не одобрява, Харис търси равновесие, призовавайки вместо това за „преосмисляне“ на обществената безопасност. Камала Харис често е казвала, че самоличността ѝ я прави уникално подходяща да представя хората в периферията. Сега има шанса да направи точно това от Белия дом.


Share Follow

Leave A Reply