Мерките, предприети от властите за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, са се оказали ефективни и в борбата с грипа. Това заяви Катрин Смолууд, главен специалист на Световната здравна организация за реагиране при извънредни ситуации, пред репортери във вторник на брифинг на регионалното бюро на СЗО за Европа, предава ТАСС. „В страните от Южното полукълбо, където грипният сезон започва по-рано, видяхме, че мерките, предприети за предотвратяване на разпространението на COVID-19, са ефективни, те намаляват разпространението на грипа“, каза тя. „В Европа, когато в началото на годината бяха реализирани първите мащабни мерки за намаляване на случаите на COVID-19, видяхме намаляване на циркулацията на грипните вируси“.

снимка: Getty Images

В същото време Смолууд посочи, че „още е рано да се говори за това дали грипът ще изчезне през този епидемичен сезон“. Въпреки че няма масово тестване за грип, както за коронавирус, Световната здравна организация посочва, че данните по света показват драстичен спад на случаите на тази стара болест в света.

В посочваната за пример Австралия от юли, когато страната влиза в пика на грипния сезон, е регистриран само един случай. Като цяло броят на заразените с грип по света през тази година е спаднал с 98% в сравнение с миналата.


Share Follow

Leave A Reply