Два протеста се провеждат в столицата днес. Пред Министерския съвет се провежда протест заради новите мерки срещу коронавируса. Протестиращите скандират „Борисов, позор, оставка и затвор“. Протестът се провежда под звуците на патриотични песни, барабани и клаксони.

снимка: БГНЕС

Развяват се български тибагреници и плакати с надписи „Искаме безплатни маски“, „Достойно детство за децата ни“, „Искаме безплатни тестове“, „186 лв. пенсия = геноцид“ и др. Движението в района е блокирано. Има засилено присъствие на полиция и жандармерия. Стигна се до спречкване с полицията, а протестиращи запалиха димка. Демонстранти се опитват да влязат в сградата на Министерския съвет.

Протестната акция на превозвачите пък се провежда на площад „Княз Александър Първи Батенберг“ в столицата. Сто автобуса и десетки таксита са изпълнили целия площад от Президентството до Националната художествена галерия. Движението е блокирано. Недоволството им е срещу подкрепеното от депутатите президентско вето над промените в Наказателния кодекс, които инкриминират незаконния превоз.

снимка: БГНЕС

В знак на протест превозвачите спряха обществения превоз на пътници за днес, като по думите им това е предупредителна акция и ако исканията им да се приемат отново допълненията в Наказателния кодекс за инкриминирането на незаконния превоз не бъда изпълнени, недоволството им ще прерасне в дългосрочен протест. Превозвачите настояват допълненията в НК, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

снимка: БГНЕС

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар. „споделено пътуване“. От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор. Засега протестът преминава спокойно.


Share Follow

Leave A Reply