Общинската МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив (COVID болница) вече има референтна лаборатория за PCR тестове, съобщи директорът на болницата проф. Петър Петров. Тя започва да работи от утре, като ще бъде предназначена основно за пациенти на общинските здравни заведения.

снимка: БГНЕС

„С откриването на лабораторията ще улесним значително работата на лекарите и диагностиката на вирусното заболяване“, сподели д-р Калин Калинов, директор на дирекция „Здравеопазване“, цитирана от БТА. Продължава оборудването на лечебното заведение в борбата за ограничаване разпространението на COVID -19. Днес пристигна още един респиратор, дарение от фирма, която произвежда медицинско оборудване на територията на Община Пловдив.

снимка: БГНЕС

Към настоящия момент има 59 заети легла с болни от коронавирус от общо 137. Асоциацията на студентите по медицина откликна на апела на Община Пловдив и студенти по медицина се включват като доброволци, за да помагат. В момента в МБАЛ „Свети Мина“ вече работят осем студенти. Всички ще бъдат разпределени по график и ще дават дневни и нощни дежурства.Те ще бъдат обезпечени със защитни облекла и хирургически маски, най-висок клас. „Студентите доброволци ще получат и финансово обезпечение, а часовете положен труд ще им се зачита за трудов стаж“, посочи професор Петър Петров.


Share Follow

Leave A Reply