Две отделения в областната болница МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол – „Уши-нос-гърло“ и „Очно“ не приемат пациенти, тъй като са под карантина заради двама заразени лекари и пациенти, съобщи заместник-директорът на здравното заведение д-р Валентин Вълчев. Заразени са и двама лекари от Спешно отделение, по един от кръвния център и от отделението по урология, както и няколко медицински сестри и санитарки. Преди два дни е починала санитарка от COVID-реанимацията в болницата.

снимка: БГНЕС

За да се отговори на нарастващия наплив на пациенти, в стаите за изолация във вътрешните отделения се настаняват хора със симптоми на коронавирус, които изчакват резултатите от своите PCR тестове. Позитивните остават за лечение в отделенията. Така болницата осигурява допълнителен капацитет за болни от COVID-19, допълни д-р Вълчев.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Все по тревожен става броят на заболелите медици в Ямболска област. От държавната болница призовават лекари от доболничната помощ и медицински сестри от образователната сфера да помогнат в критичната ситуация. Над 80 медицински специалисти от Ямболска област са засегнати от коронавируса, съобщи директорът на РЗИ – Ямбол д-р Лиляна Генчева. От тях 25 са лекари, 31 – медицински сестри, четирима – специалисти в лаборатории. Най-много заболели има от персонала на Центъра за спешна медицинска помощ и Спешно отделение. „Същевременно COVID-отделенията са препълнени с пациенти, а лекари и медицински сестри от областната болница искат са напуснат“, призна зам.-директорът д-р Валентин Вълчев. От общината в Ямбол съобщиха, че за децата на медиците ще бъдат осигурени дежурни групи в една от детските градини. В момента се проучва колко от медиците ще се възползват от услугата.


Share Follow

Leave A Reply