Сидни записа най-горещата ноемврийска нощ, тъй като най-големият град в Австралия страда от гореща вълна през уикенда, при която дневните температури достигат над 40 градуса по Целзий, предаде АФП. Температурата през нощта не е спаднала под 25,3 градуса по Целзий в събота срещу неделя в централната част на Сидни, сочат данните на метеорологичното бюро, което я прави най-горещата ноемврийска нощ, откакто започва регистрирането. Температурата вече беше достигнала палещите 30 градуса по Целзий към 04.30 сутринта в неделя, преди да достигне над 40 градуса за втори пореден ден.

снимка: NCA NewsWire / James Gourley

„Нов Южен Уелс е в разгара на мощна гореща вълна“, каза Агата Имелска от Бюрото по метеорология. Рекордите през деня за ноември паднаха в югоизточната част на Австралия, като градовете Грифит и Милдура достигнаха съответно 43,2 и 45,7 градуса по Целзий в събота.

Заради горещата вълна има забрана за запалване на огньове, която влезе в сила в големи части на щат Нов Южен Уелс, който беше силно засегнат от катастрофални пожари през последното лято. Редица пожари избухнаха в неделя, включително един в западните покрайнини на Сидни. Повече от 60 пожара все още горят в щата, но повечето бяха поставени под контрол от пожарникарите, тъй като промяната на южния вятър доведе до бърз спад на температурите.


Share Follow

Leave A Reply