Климатичните промени са голямо предизвикателство и засягат всяка една сфера от нашия живот. Ролята на местната власт при реализирането на зелените политики е ключова. В София вече близо 10 години работим активно по проекти, насочени към опазването на околната среда. Още през 2011 година се присъединихме към Споразумението на кметовете и поехме ангажимент да намалим емисиите на парниковите газове с 22% до 2020 година. Към 2018 г. вече бяхме достигнали 18%. В момента сме на етап на дългосрочно планиране на нашите зелени политики, като голямата цел е ясна за всички – въглеродно неутрална Европа до 2050 година. Това заяви председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова по време на онлайн конференцията „Политиката по климата и „Зелената сделка“ – предизвикателства и възможности“. Организатор на форума е Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ в сътрудничество с Фондация „Конрад Аденауер“ и Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че до 2030 година трябва да бъдат намалени количествата на парниковите газове в атмосферата с 40%. „Изключително значим проект в тази насока е разширяването на софийското метро. Нека само да напомня, че през 2009 година метрото беше 9,6 км и обслужваше по 70 хил. души дневно. Сега дължината е 48 км, а с пускането в експлоатация на целия трети лъч годишно спестените вредни емисии ще бъдат 90 000 тона. Паралелно с това е в ход и кампанията за подмяна на старите печки за отопление в софийските домакинства. За цялата програма са отделени 57 млн. лв.. Досега 5500 домакинства са заявили участие, а можем да обхванем общо 20 000 семейства“, уточни кметът на София.

„Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност да трансформираме нашия начин на живот и работа, така че да живеем по-здравословно и да сме иновативни. Ние подкрепяме постигането на климатична неутралност, но има безпокойство, че страните с по-нисък дял на БВП на глава от населението няма да се справят с прехода. Все още половината българи не са запознати с целите и стратегията на Зеления пакт. Ето защо приветствам днешната дискусия, която освен за повече информираност, ще допринесе и за разгръщането на нов, по-широк диалог по този въпрос“, каза председателят на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание Ивелина Василева, която бе и модератор на конференцията.


Share Follow

Leave A Reply