Гл. ас. д-р Иглика Мишкова е етнолог и уредник на Националния етнографски музей към БАН. Завършва специалност „История“ в СУ „Св. Климент Охридски“ със специализация „История на Византия и балканските народи“. Доктор по музеология, автор и участник в множество етноложки проекти, ръководител на българския екип в „Карнавалът – крал на Европа“, разработван по програмата на европейската комисия „Култура“. Автор на книга и на редица студии и статии в специализирани научни издания.

Църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Каква е причината той да бъде толкова почитан в България?

Свети Николай като Архиепископ Мирликийски Чудотворец, живял по времето на императорите Диоклециан и Максимилиян и като последовател на Христос, е бил гонен, мъчен, затворен и в затвора останал да чака смъртта си, но при идването на император Константин Велики той бил изваден от затвора и поставен начело на епархията Мирликия. Той участва в първия вселенски събор в Никея на църквата. Той е светец, който е живял до дълбока старост и починал от естествена смърт. В нашата традиция Свети Никола е един от шестимата братя Светии, които са си поделили света – небето и земята, като на него се е паднало да ходи по вода, да кара кораби, ветровете да събира и всички води и бродове. Свети Никола е властелин на реките, на моретата, на морските ветрове. Той е този, който може да ги укротява. Ходи по моретата и ако има някой кораб в беда, той го спасява. Това е и причината Свети Никола да бъде толкова почитан.

Никулден отбелязва ли се от всички православни християни?

Той е почитан не само у нас, но и от останалия християнски свят. Отбелязва се не само от православните, но и от католиците. Празникът, разбира се, е различен и вярванията, свързани с него, са различни в отделните страни.

Какви са обредите и традициите на Никулден?

В чест на Свети Никола в нашата традиция са се правили различни жертви и жертвоприношения. Извършвали са се обреди и песни в чест на моретата, реките, езерата, въобще на водните стихии. Свети Никола празнуват всички. Това е ден за обща служба и задължително във всеки един дом е трябвало да се принесе жертва и тази жертва задължително е риба, като в традицията това било шаран. Консумацията на риба е задължителен елемент от обредността на Никулден.

Защо празничната трапеза на Никулден включва риба и най-често шаран?

Има легенда, че някога Светецът плувал с лодката си в морето, излезли много силни вълни, неговата лодка се пропукала, тогава той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него спуканата лодка и така спасил от удавяне и себе си, и своите спътници и оттогава датира обичаят да се жертва шаран задължително в чест на Свети Николай.

Какви поверия носи Никулден?

Първото, което трябва да се направи, е да се приготви обредната храна. От нея задължително трябва да се раздаде на всички съседи, близки, защото се вярва, че когато се раздаде, стига по-лесно до този, на когото е дадена жертвата. Някога, когато са правили задължителното ястие рибник, са пазили кръстната кост от главата на шарана, защото се смята за лековита и когато се раждало дете в семейството, върху шапката му задължително се пришивала тази кост от шарана, защото тя имала силите да предпазва децата от уроки и от лоши очи. Голяма част от баячките с тази костица са лекували плач, безсъние и други проблеми при малките деца. От обредната храна се раздава за здраве, в някои региони в страната, например в Странджа, стопаните задължително са оставяли парче хляб и варено жито в ъглите на стаята, като са викали светия наместник да си похапне и по този начин да изгони мишките. На много места самият Светец е почитан като семеен и родов покровител, като светеца, който се явява пазител на определен дом и на неговия празник са се организирали масови тържествени чествания. В самата никулденска обредност има различни елементи с женитбена насоченост. В едно от житията на Светеца се разказва легенда, при която той давал на бедна вдовица няколко торби с жълтици, за да може да задоми дъщерите си, затова Светецът се почита от девойките, които са в предбрачна възраст, защото вярват, че той може да им помогне да си изберат съпруг и да се задомят щастливо. Затова на Никулден момите ходят в църквата и пред иконата на Светеца оставят дарове. Самият светец се чества като покровител на търговци, воденичари, овчари, банкери. Има много поверия и вярвания при употребата на люспите на шаран: първо трябва да се внимава, задължително когато се почиства, да не падне която и да било люспа на земята и в никакъв случаи да не се стъпква. Люспите се събират и се заравят в земята или се изхвърлят в течаща вода.

Какво значение има името Николай и производните му? И защо е толкова разпространено у нас?

Причината за разпространеното е и култът към Светеца, и неговото почитане. В голяма част от характеристиките си всъщност напомня на различни антични езически богове като Бога на водите, на гръцкия Посейдон, на Бога на подземния свят на мъртвите. Разбира се, Светецът се чества у нас след приемането на християнството и що се отнася до традициите, вероятно голяма част от тях са се променяли през годините, защото в преобладаващата част от семействата наистина се пренася в жертва някаква риба, но за разлика от традицията, когато тя задължително е шаран. Струва ми се, че в съвремието всеки го прави според вкуса си и според възможностите си.

Каква трябва да е трапезата на Никулден и какъв е начинът на приготвяне на обредната храна?

Шаранът задължително се е пълнил с ориз, булгур, стафиди, орехи, лук и на някои места се пече в тесто, в други части на страната се пече задължително с ориз и домати и ястието най-често се нарича рибник. И в миналото са правили по един или два обредни хляба, които напомнят на обредните хлябове за Бъдни вечер, но най-често се нарича Никулденски хляб, кравай и богова пита.


Share Follow

Leave A Reply