Взимането на решения по разширяването на ЕС отпада от дневния ред до края на годината. Това съобщи високопоставен европейски дипломат, пожелал анонимност. Той отбеляза, че засега не се очаква пробив около споровете за преговорната рамка със Северна Македония, съобщава БТА. Дипломатът добави, че не се предвижда разделянето на Северна Македония и Албания в преговорния процес, затова датите за първите междуправителствени конференции със Скопие и Тирана следва да се обявят едновременно, когато има единодушие по разширяването.

По неговите думи Европейският съвет се очаква да оцени на заседанието си по-късно тази седмица дали на Турция да бъдат наложени санкции. Той отбеляза, че досега няма положително развитие в поведението на Анкара, затова може да се очаква, че санкциите са на дневен ред. Дипломатът уточни, че въпросът с търговските преговори между ЕС и Великобритания не е включен в програмата за предстоящото заседание на Европейския съвет. Дори да бъде договорено споразумение с Лондон в следващите дни, вероятно е да има нужда от допълнително време, за да бъде оценено, допълни той по повод нуждата страните от ЕС да утвърдят документа, за да влезе в сила от началото на новата година.

снимка: Flashnews.bg

Според него до края на седмицата остава време Унгария да преосмисли намерението си за налагане на вето над следващия многогодишен европейски бюджет. По неговите думи в противен случай ще се наложи останалите държави от ЕС да използват процедура, с която да заобиколят съпротивата на Будапеща заради намерението бюджетните разходи да бъдат обвързани занапред със състоянието на законността.


Share Follow

Leave A Reply