Днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предаде на центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище 20 нови оборудвани линейки.

снимка: БГНЕС

Автомобилите са закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020. „Тези 20 линейки днес ще тръгнат към спешните центрове в страната. Те са част от модернизацията на Спешната помощ. По него ще се предоставят общо 400 линейки“, каза той пред журналисти.

снимка: БГНЕС

Във връзка с точността на антигенните тестове министър Ангелов заяви: „Очаквам да ми дадат категорично становище най-късно другата седмица. Няма категорично становище на ЕС, което да приравнява тестовете. Наблюдава се тенденция за намаляване на заболелите и намаляване на натиска на болниците. До края на седмицата ще се издаде новата заповед, касаеща отварянето на детските градини. Ако така вървят тенденциите, в петък ще има ясна заповед за яслите и детските градини“, уточни той.

снимка: БГНЕС

Във връзка с възможността да се отхлабят мерките на 21-ви декември, здравният министър коментира: „Над 17 са показателите, които се следят от здравния контрол. Много е важно какъв ще е процентът на позитивните тестове, какво ще е числото на лекуващите се в отделенията, важно е как върви броят на починалите. 40% не е заболеваемостта, а броят на позитивните тестове от изследвалите се. Не е такава картината в обществото“, обясни проф. Ангелов. „Ваксината ще дойде не по-рано от началото на следващата година. За нас е важно всеки, който желае, да може да си я постави“, стана ясно от думите му.

Проф. Костадин Ангелов увери, че текат много сериозни проверки за спазване на противоепидемичните мерки по повод студентския празник. Той призова, който има сигнали за нарушения, да го уведоми.


Share Follow

Leave A Reply