В края на 2019 г. в град Ухан, Централен Китай, е идентифициран коронавирус. Това стана, след като без ясни причини през декември хора развиват пневмония, която не се повлиява от известните методи за лечение. Появиха се свидетелства за предаване на вируса от човек на човек, като най-бързо се разпространява в средата на януари 2020 г. Започнаха да се появяват случаи на коронавирус в Азия, Европа и Северна Америка. Това предизвика затваряне на граници и забрани за полети между държавите, пътувания с условности, като едно от тях е въвеждането на отрицателен тест за коронавирус преди пътуването което продължава и до ден днешен. Редица европейски държави въведоха карантинни мерки за ограничаване на вируса. Заради бързото му разрастване и липса на лечение СЗО обявява COVID-19 за пандемия.

снимка: ЕПА/БГНЕС

В Европа първите случаи се появяват в Италия, Испания, Великобритания, Гърция. На 8 март бяха отчетени първите два случая на коронавирус в България, а на 13 март 2020 парламентът обяви извънредно положение. Последваха заповеди на здравния министър Кирил Ананиев, които ограничиха свободното движение и въведоха маските като постоянен аксесоар на открито и закрито, затвориха магазини, молове, заведения, дискотеки, барове, хотели, театри, детски градини и училища, с което се въведе дистанционно обучение на учениците, което продължава и до днес. Мерките, които взе правителството за обезщетение на бизнеса в периода на локдауна са; мярката 60/40, което впоследствие се трансформира в 80/20 като държавата изплаща 60% от заплатата на служителите, БНБ обяви разсрочване на кредитите за определен период от време, безлихвени кредити до 4000 лв., по 24 лв. на ден за служителите в неплатен отпуск, както и по 1000 лв. на месец за медиците на първа линия. Като многократно беше увеличение бюджета на Министерството на здравеопазването за закупуване на предпазни средства за медиците на първа линия и обезпечаването им със всичко необходимо за лечението на коронавируса. Към днешна дата заразените в България са близо 170 хил. души, починали са над 5000. Най- засегнатата страна от Ковид е САЩ със над 16 млн. заразени и близо 300 хил. починали. В цял свят заразени са над 72 млн. души, починали са близо два милиона (1,61 млн).

Няколко организации по света разработиха ваксина срещу коронавирус. Ваксината на “Пфайзер” и “Биотех” стигна до финалната права като очаква одобрението на Европейската комисия, за да влезе в експлоатация. Като междувременно Русия е първата страна регистрирана ваксина и започна ваксинацията на населението. Успоредно с това ваксинация започна и във Великобритания и САЩ със ваксината на “Пфайзер” и “Биотех”. В България вече се създава организация за ваксиниране срещу Ковид като първи ще бъдат медиците и възрастни хора. Ваксината ще бъде безплатна и не задължителна.


Share Follow

Leave A Reply