2020 година премина бурно с множество сблъсъци на политическата сцена. Станахме свидетели на знакови събития и тежки решения, които промениха живота в страната ни. Вижте най-важното, което беляза родната ни политика за изминалата година:

Нено Димов подаде оставка заради водната криза в Перник

Трусовете във властта не подминаха и настоящата година. Министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка и беше задържан заради водната криза в Перник. Неговото място зае тогавашният депутат от ВМРО Емил Димитров. За да се овладее критичната ситуация, водопровод от София осигуряваше питейна вода за перничани, което сложи край на водния режим през юни.

снимка: БГНЕС

БСП внесе вот на недоверие срещу правителството

Годината започна ударно и за българския парламент, след като БСП внесе вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Той бе на тема „Провал в политиката на околната среда и водите“, но не събра нужната подкрепа и парламентарното мнозинство го отхвърли.

Дадоха старта на „Турски поток“

На тържествена церемония в Истанбул Путин и Ердоган, в присъствието на българския премиер, дадоха старта на газопровода „Турски поток“. По него ще се транспортира природен газ от Русия към Турция, а от там – през България към Сърбия и Централна Европа.

снимка: БГНЕС

Напрежение между премиер и президент

Напрежението между премиер и президент се изостри и се стигна до словесни престрелки и компроматни войни. Държавният глава свали доверието си от правителство и двете институции не останаха на едно мнение дори и по важните теми, свързани с коронавируса. Появиха се слухове за незаконна къща в Барселона, свързана с Борисов, както и провокиращи телефонни разговори на двамата първи в държавата, но до официални обвинения не се стигна.

Нови лица на политическата сцена

Изникнаха и нови лица на политическата сцена. Шоуменът Слави Трифонов регистрира партията си „Има такъв народ“, бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов основа „Републиканци за България“, обвиняемият бизнесмен Васил Божков пък стартира проекта си „Българско лято“. Държавният глава определи датата 28 март за следващите парламентарни избори, за които парламентът даде зелена светлина да се гласува и с машини.

снимка: БГНЕС

Над 100 дни протести срещу правителството

Втората половина от годината съвсем не остана по-спокойна. Над сто дни продължиха антиправителствените протести у нас и хиляди граждани се събираха всяка вечер по централните площади на София. При една от по-големите прояви се стигна и до сблъсъци с полицията, десетки ранени, както и множество арестувани.

снимка: БГНЕС

Рокади в кабинета „Борисов“ 3

Протестите дадоха тласък премиерът да извърши редица промени в управлението си. Така с постовете си се разделиха петима министри. Нов вътрешен министър стана Христо Терзийски, Министерството на икономиката беше поето от Лъчезар Борисов, тогавашният здравен министър Кирил Ананиев взе поста на Владислав Горанов като министър на финансите, а Костадин Ангелов стана пръв в борбата с пандемията. Вицепремиерът Марияна Николова пое туризма, а Данаил Кирилов отстъпи правосъдното ведомство на Десислава Ахладова.

Неуспешен опит за промени в Конституцията

В резултат на народното недоволство премиерът Бойко Борисов взе решението да се свика Велико народно събрание, което да направи промени в Конституцията. Сред предложенията му бяха броят на депутатите да бъде намален на 120. Депутатите обаче не успяха да съберат необходимите 160 гласа за свикване на Велико народно събрание.

снимка: БГНЕС

България влезе в чакалнята на еврозоната

Българското правителство може да се похвали и с голям успех тази година – приемането на страната в чакалнята на еврозоната. Предварителният етап за приемането на еврото като национална валута продължава три години. Това означава, че еврото може да замени лева през 2023 г.

снимката е илюстративна

Пети неуспешен вот на недоверие за БСП

В средата на годината БСП за втори път се опита да свали правителството чрез вот на недоверие. Темата този път беше „Борба с корупцията“. Очаквано, вотът не успя да събори кабинета и социалистите записаха пети неуспех срещу „Борисов 3“.

Преизбраха Корнелия Нинова за лидер на БСП

Вътрешните сблъсъци обхванаха БСП и тази година заради избора на нов председател на партията. Четирима бяха кандидатите за лидерското място, но в крайна сметка Корнелия Нинова спечели безапелационно, получавайки над 80% от гласовете. Това стана повод шестима членове да напуснат парламентарната група на левицата.

снимка: БГНЕС

Президентът наложи 7 пъти вето на закони

През годината президентът наложи седем пъти вето на закони, приети от Народното събрание. Само едно от тях обаче не беше отхвърлено. Става въпрос за поправки, криминализиращи нелицензирания превоз на пътници.

снимка: БГНЕС

Спряха частните лотарийни игри

Сред знаковите решения на парламента през годината беше приемането на промени в Закона за хазарта. Те позволиха лотарийните игри да се организират само от Българския спортен тотализатор.

Нов парламентарен сезон в нова зала

През есента стартира новият парламентарен сезон за депутатите в нова зала. Новото място обаче не успокои страстите и станахме свидетели на остри реплики и политически сблъсъци между депутатите. Най-важният закон за бюджета беше приет именно в такава атмосфера. Над 5,48 милиарда лева дефицит очаква хазната ни през 2021 година заради пандемията от коронавирус. Осигуряват се повече пари за редица сфери, най-големите от които са социалните дейности, здравеопазването и образованието.

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply